Stuurspeling

Ronald & Hanna, 17 mei 2003

Lijn (3257 bytes)

Zaterdag 17 mei 2003

Tijdens het keuren bleek dat de as tussen het stuurhuis en de stuurkolom wel erg veel speling had op de koppeling onder bij het stuurhuis. Dit was tijdens het rijden ook goed te merken want het rijgedrag leek een beetje op dat van een W200 zonder stuurbekrachtiging waarvan het stuurhuis is versleten. 

Je kent dat wel van die oude oorlogsfilms waarbij je iemand op een rechte vlakke weg ziet rijden die dan heel heftig het stuur van links naar rechts zit te bewegen terwijl de auto gewoon rechtdoor gaat. Gelukkig had Josh nog zo’n compleet asje liggen zonder speling op de koppeling.

Ik dacht dus even snel de spietjes eruit te tikken en het andere asje er tussen te kunnen zetten. Zoals vaak ging het echter niet geheel volgens plan, het asje van Josh was namelijk zo’n 10 cm korter dan het originele asje. Ik heb uiteindelijk de koppeling van beide assen uit elkaar gehaald en de koppeling van de as van Josh overgezet op de originele as.

Dit is op zich vrij simpel en ik denk dat hier ook wel gewoon revisie setjes voor te krijgen zijn. Eerst buig je de omgebogen pinnetjes van het afdekkapje terug. Daarna moet je even wat vet wegvegen en zie je aan een van de 4 kanten een heel klein borg pinnetje zitten wat je naar buiten moet tikken. Je kan nu de as met de kleine lagertjes uit de koppeling trekken. Het stofrubbertje van de korte as was veel beter dan het originele rubber dus ook dit heb ik over gezet.

Nadat ik de originele as in de ‘nieuwe’ koppeling had geschoven en het borgpinnetje weer naar binnen had getikt, heb ik er flink wat nieuw vet in gepropt. Daarna het rubbertje en het metalen afdekkapje weer op z’n plaats geschoven en de pinnetjes voor het borgen van het afdekkapje weer omgebogen.

De Dodge stuurt nu weer als nieuw! 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)