Rotte kruisjes

Ronald & Hanna, 18 mei 2003

Lijn (3257 bytes)

Zondag 18 mei 2003

Tijdens het rijden met de RamCharger voelde je vooral bij het gas geven en het gas loslaten een flinke schok. Na enig onderzoek bleek dat alle kruisjes in de aandrijfassen en de steek-assen verrot waren De kruisjes van de aandrijfassen kennen we als Dodge rijders natuurlijk allemaal wel en het vervangen hiervan was dan ook geen probleem. 

Een ander verhaal was het vervangen van de kruisjes in de vooras. Deze waren zo verrot dat als de auto met de voorwielen van de grond stond, je de wielen bijna een halve slag kon draaien alvorens deze blokkeerden terwijl de bak in ‘P’ stond. 

 

Het vervangen van deze kruisjes is op zichzelf niet zo’n geweldige klus maar omdat een van de vorige eigenaren van de RC de originele boutjes (12 kant 3/8”) van het lagerhuis had vervangen door normale 9/16” bouten, kon ik deze in eerste instantie niet loskrijgen. Zoals bekend moet je deze 6 boutjes net als bij een W200 door het gat in de remschijf loshalen en dat gat is zo groot dat er maximaal een dopje 13 doorheen past.

Links heb ik dus in eerste instantie de keerring en het lager uit het lagerhuis getrokken en daarna pas het lagerhuis gedemonteerd. Toen ik aan de rechterkant begon, herinnerde ik me dat ik ooit eens een paar dopsleutels had gevonden waarbij er een steel op de dop zat. Het is wat lastig omschreven maar op de foto is het wel duidelijk denk ik. Ik had deze dop ook in maat 14 wat overeenkomt met 9/16” en heb besloten de dop zover af te slijpen op de slijpmachine totdat deze door het gat in de schijf kon. 

 

Dit had ik veel eerder moeten doen want het demonteren van de schijf met het lagerhuis er nog aan vast ging vele malen makkelijker en sneller dan aan de linkerkant het geval was geweest. 

Nadat de remklauw, de remschijf en de lagers met keerringen zijn verwijderd, kan je de steek-as naar buiten trekken. De kruisjes waren dus zo verrot dat de borgveertjes vast geroest zaten aan de kruisjes :( Na enig prutsen heb ik alle borgveertjes losgekregen en kon ik de oude kruisjes loshalen (met een paar flinke klappen met een moker weliswaar).

Zoals je op de foto ziet, zijn er hele stukken van de oude kruisjes afgebroken en dit is dus niet gebeurt tijdens het demonteren. Na het monteren van de nieuwe kruisjes is het slechts nog een kwestie van het spul weer monteren en dat is dan ook een koud kunstje. 

Tijdens het proefrijden bleek al snel dat dit heel veel uitmaakte.. Het schokken is volledig verdwenen en de auto rijdt een stuk soepeler. 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)