Eerst 'effe checken'...

Mike, 16 juni 2003

Lijn (3257 bytes)

Maandag 16 juni 2003

Zoals je reeds eerder hebt kunnen lezen ben ik sinds korte tijd in het bezit van een onderdelen-Dodge. Een mooie samenloop van omstandigheden dat ik die kon bemachtigen, want Arne en ik hebben onlangs een (afgesloten) deel van een loods tot onze beschikking waar we naar hartelust kunnen sleutelen. De ruimte is ook groot genoeg voor het stallen van 3 voertuigen. Dat komt mooi uit; de 'sloop-Dodge' kan mooi in het midden tussen de twee deuren staan! Dat heeft echter nog wat voeten in de aarde, want op het moment dat we hem wilde verplaatsen, liep de motor nog niet en moesten we hem met de hand zien te verplaatsen. Vooruit en achteruit gaat nog wel, maar opzij is een stuk moeilijker...

Om te beginnen hebben we hem met mijn Dodge en een sleeplint weer naar buiten getrokken en nam Arne plaats achter het stuur van de sloop-Dodge.  Daarna kwam de push-bar van mijn Dodge goed van pas; we duwden hem rustig weer naar binnen, waarbij Arne zoveel mogelijk naar rechts stuurde om hem met zijn neus in het midden te krijgen. Nu stond ie schuin in de loods en moest de achterkant dus nog opzij. Daar hadden we ook wel een oplossing voor; we plaatsten een Hi-jack onder de achterbumper en krikten hem zo hoog als mogelijk op. Daarna een duwtje naar rechts geven en KLAP! ... hij stond een half metertje in de goede richting. Nadat we dat een paar keer hadden herhaald stond ie netjes in het midden. Zijn laatste rustplaats...  Links en rechts houden we nu voldoende ruimte over om zowel Arne's Chevy als mijn 'normale' Dodge ruimschoots te kunnen stallen en aan te kunnen sleutelen. De rest van het 'loods'-verhaal kun je elders op onze site uitgebreid zien en lezen...

Probleem was dat we de sloop-Dodge niet aan de praat hadden kunnen krijgen tijdens het transport. Het leek een brandstof-toevoer probleem, want als we een scheut benzine in de carburateur goten en vervolgens probeerden te starten, sloeg ie gelijk aan. Voor een paar seconden natuurlijk want dan was de benzine op ;-) Aangezien ik de Dodge gekocht had voor onderdelen, wilde ik echter wel zeker weten hoe de staat van o.a. de motor, de automaat en bijv. stuurbekrachtiging was. De Dodge is behoorlijk verrot en heeft lange tijd op een veld gestaan, dus je weet nooit wat je allemaal kunt tegenkomen. De eerste stap zou dus zijn om de motor aan de praat te krijgen zodat ik de rest ook op werking kon controleren. 

Aangezien het meeste plaatwerk van de Dodge aardig verrot is, besloot ik om eerst de voorschermen en de motorkap maar eens te verwijderen zodat ik veel gemakkelijker bij de motor kon komen. Dat viel gelukkig aardig mee, ondanks de grote hoeveelheid zand die zich overal had opgehoopt van zijn laatste levensjaren die hij op het strand had doorgebracht. 

 

Alles aan de sloop-Dodge qua motor is nog origineel, dus da's lekker gemakkelijk werken. Aangezien hij overduidelijk geen brandstof kreeg terwijl er voldoende in de tank zat, zijn er dus een aantal zaken die we eerst gaan controleren. De leidingen van de benzinetank naar de brandstof- pomp zagen er verrot maar heel uit en vertoonde geen lekkages. Maar ja, hij kan wel verstopt zitten. Daarnaast is de kans relatief groot dat de brandstofpomp zelf door uitdroging aan het membraam niet meer werkt. In mijn onderdelenbak vond ik nog een brandstofpomp die uit mijn 'normale' Dodge afkomstig is. Die heeft nml. lpg-tanks op de plek waar normaal de benzinetank zit en verder zijn alle leidingen, de brandstofpomp en div. kleppen (o.a. de choke) uit de carburateur verwijderd.  

Na het monteren van de nieuwe brandstofpomp heb ik een deel van de originele leiding die van de pomp naar de carburateur liep, afgezaagd en daarvoor in de plaats een stukje slang gemonteerd. Op de ingang van  de brandstofpomp sloot ik ook een stuk slang aan die ik vervolgens in een jerrycan met benzine hing. Op die manier voorkomen we een evt. verstopping cq. vervuiling uit de leiding tussen de tank en de pomp.

Door het verwijderen van de zijschermen hangen nu ook het startrelais en de elektronische ontsteking los. Daarnaast is er nu geen plek om de accu op te zetten ;-) Mijn nieuwsgierigheid was echter groot, dus heb ik wat huis, tuin en keukenvlijt toegepast door de accu op de vooras naast het voorwiel te plaatsen en vervolgens allemaal losse draadjes te trekken naar het startrelais en de ontstekings-unit voor de massa ;-) Daarnaast had ik bij het demonteren van de binnenschermen de kabel van het relais naar de startmotor beschadigd en die moest ik dus wel vervangen. Zeker omdat er een behoorlijke stroom loopt tijdens het starten. Tijd om hem te starten! Sleuteltje omdraaien en .... niks! Huh? Nog een keertje... weer niks. Hmmmm... even de bedrading doormeten leerde dat het relais wel klikt, maar de startmotor niet gaat draaien. Onder de auto bleek dat de stuurdraad naar de startmotor provisorisch met een kroonsteentje was vastgezet. En je weet het; kroonsteentjes gebruik je om thuis je schemerlamp van een stekker te voorzien. Niet in een auto ;-) Afijn; ik had geen zin om daar wat aan te doen, dus gewoon de oeroude manier van starten gebruiken; met een flinke schroevedraaier het startrelais kortsluiten...

Okay; contact aan, benzineleiding in de jerrycan en starten maar! De startmotor draaide goed rond, maar na herhaaldelijk proberen startte hij echt niet. Shit. Dan doen we het nog iets anders; luchtfilter eraf en een flinke scheut benzine in de carburateur. Daarna gewoon nog eens proberen en VROEM! Lopen! Logisch met die scheut benzine, en net op het moment dat ik dacht dat ie af zou slaan, bleef ie rustig stationair draaien. Krijg nou wat; het heeft gewerkt! Aangezien ik de uitlaten onderweg al ergens verloren ben, leverde het wel een enorm kabaal op. Maar voor mij was het muziek in de oren! Wat een sound! En wat ik het mooiste vond; de motor liep als een zonnetje. Regelmatig en zonder bijgeluiden. Opvallend was dat de motor enorm goed reageert op het gas. Veel beter dan mijn eigen Dodge. Zodra je het gaspedaal ook maar aanraakt reageert hij ontzettend fel en de hele Dodge schudt van links naar rechts als het motorblok enigzins kantelt in zijn steunen. Geweldig! Lijkt wel een opgevoerde motor ;-)

Volgende stap is het controleren van de automaat en de stuurbekrachtiging. Die laatste is snel getest en blijkt uitstekend te werken. Mooi. Die heb ik namelijk niet nodig en ga ik dus verkopen om zodoende een deel van de aankoop van de sloop-Dodge terug te verdienen ;-) De automaat dan maar. De oliepeilstok was in elk geval kurkdroog dus begon ik maar met het bijvullen van een litertje of 2. Opnieuw peilen leerde dat hij nu al halverwege zat. Klopt natuurlijk niet omdat de motor niet draait en de converter mogelijk ook droog stond. Maar goed; eens kijken wat er nu gebeurd. Schroevedraaier ertussen om te starten en geduldig in de cabine gaan zitten met de automaatbak in neutraal. Dan werkt de pomp en wordt de converter gevuld met olie. Na een paar seconden hoorde ik echter en geluid dat het geluid van de open uitlaten overstemde. Hmmm... Gauw uitgezet en eens onder de auto gekeken. Damn! Een van de koel-leidingen van de automaatbak richting radiateur was gesprongen en had de automaatolie onder hoge druk onder de hele Dodge heengespoten. Wat een ravage! Ik had met mijn stomme kop vergeten om een zeil onder de Dodge te leggen, dus dit levert een hoop vervuiling op :-( Gauw een heleboel doeken erop gegooid en ondertussen met een kruiwagen een berg schelpzand gehaald naast de loods. Ik heb de olie rustig met het zand laten vermengen en de boel weer weggeveegd. Weliswaar blijft er een aardige vlek achter, maar de plas olie is nu weg. Al doende leert men
zullen we maar denken ;-) 

Voor vanavond vond ik het wel weer welletjes, dus heb ik op mijn gemak al het gereedschap opgeborgen, accu losgekoppeld en jerrycan weggehaald. Vandeweek nog maar eens kijken of ik de in- en uitgaande koel-leiding van de automaatbak kan 'kortsluiten' zodat ik toch de werking van de automaat kan controleren. Eén ding weet ik al; de oliepomp doet het in elk geval uitstekend! ;-)

Wordt vervolgd...

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)