Bumperlier en headers

6 januari 2008

Lijn (3257 bytes)

Met de Headers in aantocht, is het de hoogste tijd om de plaatsing er van voor te bereiden.  Doordat we dit al eens eerder hebben gedaan ( zie: Headers Monteren bij de rubriek Ervaringen, Wouter), zijn we gewaarschuwd. 

Startmotor

Eerder hebben we al, ter voorbereiding, de oorspronkelijke startmotor vervangen door een korter, kleiner, nieuwer en beter apparaat, waardoor de Headers straks de nodige ruimte hebben om moeiteloos gemonteerd te kunnen worden. 


linksboven : nieuw , linksonder : oud

Demontage

Een andere voorbereiding is: Logisch: de oude uitlaatspruitstukken verwijderen……… Dat klinkt gemakkelijk, maar kan een K-klus zijn. Daarom ben ik weken geleden al begonnen met dagelijks de 12 bevestigingsbouten met kruipolie in te spuiten. 

Rechter uitlaatspruitstuk

Na 12 dagen spuiten was het dan zo ver: aan de rechter kant: moer 1, bout 2, 3, 4, 5 kwamen prima los. Weliswaar met flinke kracht maar toch tevredenstellend. Moer nr 6 aan de rechterkant gaf wat weerstand. Deze nam het gehele draadeinde mee. Het gat wat die achterliet, na er uit gedraaid zijnde, had een minder fraaie verrassing in petto. Er achter zit een koelvloeistofkanaal. Daar kwam toch leuk circa 3 liter koelvloeistof uit spuiten. Hansje Brinker had direct zijn vinger er op. Ik realiseerde me echter al gauw dat de vloeistof er toch uit moest, voor de montage van de thermokoppels in de koelvloeistofslangen. Emmer er onder en laten spuiten. 

Linker uitlaatspruitstuk 

Tja, wat zal ik zeggen. Die linkerkant ging gewoonweg niet zo goed. 5 van de 6 kwamen goed los, dat wel. Maar die ene, tja….. die brak dus gewoon af, in de eerste kwartslag!. K…… Dat wordt uitboren. Niet blij. Niet blij. Niet blij. Wordt vervolgd, want ik ga eerst even afkoelen…..

Afbreken

De uitlaatspruitstukken vervolgens verwijderen is daarna een klein kunstje. Nog even de aansluitingen van de afvoerpijpen losdraaien. Die breken allemaal af. En dat is goed. Scheelt een hoog gesleutel. 

Gaten dichtstoppen

Onder elke uitlaat op het blok zit een klein gaatje. Vraag met niet waarom, maar dat heeft vast iets te maken met het milieubewustzijn van de Verenigde Amerikanen. Dat gaatje wordt door het standaard uitlaatspruitstuk dichtgedrukt. Straks, met de Headers zal dat niet zo zijn. Dus moeten ze dicht gemaakt worden. Dit is te doen door M6 draad in te tappen en M6 boutjes in te draaien (met Lock-Tight). Het uitstekende stuk afbreken, glad slijpen met flappenschijf en Klaar! 


Het tappen van de draad in de gaatjes onder de uitlaatkanalen

Als je tap niet afbreekt in een van die gaatjes kan dit een gewoon klusje van een half uurtje zijn. In mijn geval duurde het dus wat langer. Met een punttangetje een tapeinde er uit pielen is geen lolletje, zeker niet als je daar 45 minuten mee bezig ben. Phoe hé. Hieronder zie je nog een foto van de voorbereiding van het vooraf doorslijpen van de M6 boutjes, zodat deze gemakkelijk zijn af te breken.


in de accuboormachine ingespannen boutje draaiend langs de dunne flex-schijf


Het bijna doorgeslepen exemplaar, klaar om er ingedraaid te worden

Bumper Lier

Tegelijkertijd is Joop bezig met het plaatsen van de Lier. Omdat we de koelvloeistofradiator achter de stoelen hebben geplaatst is er plenty ruimte voor het inboard plaatsen van de nieuwe 5 tons Lier. Een mooie plek, waardoor TC niet langer wordt en de Lier droog onder de motorkap, ruim achter de voorbumper een plaats heeft.

 


De ruimte waar de Lier geplaatst gaat worden

Het idee is eenvoudig. Twee dwarsbalken tussen de chassisbalken, waarop de Lier geplaatst wordt. Passen, meten, op maat maken, passen, meten en ga zo maar door. Zorg maar eens dat alle te boren gaten direct op de juiste plek zitten! En dat alles straks zó goed vast zit dat de 5 of 10 ton trekkracht (met snatchblok!) niet alles krom trekt. Dat is gelukkig Joop wel toevertrouwd. Die kent het woord ‘Onderdimensioneren’ niet. 

Zo wordt ook weer gebruik gemaakt van de Titanium bouten en moeren, waar ook de Pratt&Whitney motoren van een Boeing 747 mee vast zitten. (zie Ervaringen, “En we noemen hem … Titan"). 


De Titanium bouten en moeren.

Stuurbekrachtiging

Jammer is wel dat de zojuist gemonteerde stuurbekrachtigingslangen in de weg zitten. Daar moet nu een alternatieve oplossing voor gezocht worden. Zucht. Al die moeite voor die slangen en nu dit weer. Brrrr. Olie er uit, losmaken en nadenken over de oplossing. 

Roller Fairlead

De rollenbak, die de kabel geleid wordt op de voorbumper gemonteerd. Daar moeten dan ook weer even bevestigingspuntjes voor gemaakt worden. Bumper demonteren, hoeklijntje afslijpen, op maat slijpen en natuurlijk precies in het midden monteren….. 

Wachten

In de tussentijd wachten op de Headers. Deze bij Summit bestelt. Besloten deze via USPS te laten bezorgen. Dat gaat echter niet zo soepel als verwacht. Deze zijn nu al twee weken onderweg en nog niet bezorgd. 

Wordt vervolgt…..

Auteur : Wouter

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)