Total Chaos Koppen

15 januari 2008

Lijn (3257 bytes)

Koppen

Good and bad news

Boren en Tappen

Ken je dat? Een bout van het uitlaat spruitstuk die direct afbreekt, terwijl je dat boutje al weken van te voren elke dag met kruipolie liefdevol heb ingespoten? Wat ondankbaar van dat GVDze K-boutje. Wel deze realiteit, daar moest ik het mee doen. 

Wat te doen? Heel simpel, uitboren, opnieuw tappen en klaar, toch? 

Het afbreukrisico van deze actie is echter wel groot, als ik dit verklooi door schuin te boren, dan kan ik geen nieuw draad meer tappen en moet ik de kop vervangen. Dat zou toch wel een kleine ramp betekenen. 

Eerst de afgebroken bout plat geslepen met de flappenschijf. Mijn centerpunt goed scherp slijpen met de flappenschijf. Vervolgens met die scherpe centerpunt precies middenin het afgebroken boutje een deukje geslagen. En wees geduldig, het moet echt precies middenin!

Beginnen met het boren. Een klein, dun boortje, 3mm inzetten in het gecentreerd geslagen puntje. Zorgen dat de boormachine precies loodrecht op het boutje start. Zorgen dat het een scherp vers boortje is. Zweetdruppels van concentratie.

Het lijkt wel recht te gaan. Vaak controleren, door links/rechts en onder/bovenlangs de boormachine te kijken. Doorboren tot het einde. Vervolgens een maatje dikker, 5mm. Daarna nog maatje 7mm en dan klaar met boren.

Ik ben tot nu toe gelukkig. Recht er in en géén randen geraakt. Nu tappen. Op zoek naar een juiste tap kan ik putten uit mijn zeldzame voorraad “Inch Tappen”.

Een chocolade blik, ooit door Joop samengesteld van Taps die we goedkoop konden kopen via een opruiming van een Friese kennis van Roger. Tot mijn vreugde zit de juiste tap in het chocoladeblik. Ik kan met snijvet en heel veel heen en weer tappen, steeds een stukje verder, de originele draad weer opsnijden en al het boorgruis en draadresten verwijderen. 

Helemaal blij, en trots. Dit is toch maar mooi goed gelukt. So far, so good.

Lekke koppakking

Een paar weken terug heb ik gedacht er goed aan te doen om de thermostaat terug te plaatsen in het koelvloeistof gebeuren. 

Tot mijn spijt heb ik het geheel niet goed ontlucht. Dat ontluchten gaat nogal lastig met die lange slangen die in allerlei bochten over en onder diverse hoeken door de auto slingeren. De radiator zit immers helemaal achter de stoelen. Bij het proefdraaien kwam ik te laat achter de luchtbellen. Het blok is in korte tijd daardoor oververhit geraakt en er is een koppakking geknapt. KLOTE. Door de grote druk op de koelvloeistof kanalen in het blok is er een dammetje in de pakking gesprongen met als gevolg dat er witte smurrie in mijn rechter achterste uitlaatpoort zat. 

Te laat met de foto, heb de bewuste uitlaatpoort al schoongeveegd. Met het verwijderen van het originele uitlaatspruitstuk kwam ik tot die nare ontdekking. Terugredenerend kon ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Dat moest gebeurd zijn met die luchtbellen en dat proefdraaien…

Ook de grijze kleur van de afgetapte motorolie, spreekt boekdelen.

STRUISVOGEL?

Even had ik nog het idee van dichtmaken en net doen of er niets aan de hand is… Maar die struisvogelpolitiek werkt eigenlijk nooit, in geen enkel geval. Dus ook hier niet. 

Bad news, dus. 
Wordt vervolgd.

Och, dan gaan we ook maar een koppakking vervangen. We zijn nu toch bezig….. Enne, die thermostaat? Die heb ik er maar weer uitgehaald. Dat het blok niet zo snel opwarmt is toch minder erg, als andersom…. 

Wordt vervolgd...

Auteur : Wouter

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)