Carterpan, de noodzaak

16 februari 2008

Lijn (3257 bytes)

Demontage

Josh had me nog geïnstrueerd om de carterpan los te halen, omdat er mogelijk toch wel wat metaalgruis zich in de carterpan zou bevinden. Nergens was boven in het blok iets te vinden van het missende stukje staal van de tuimelaar. Noch was het komdekseltje van de hydraulische stoter ergens te vinden. 

Met een beetje geluk vind je die dan onder in de carterpan. Je wilt niet dat deze metalen delen daar los blijven liggen, dat kan alleen maar problemen veroorzaken. Denk maar aan een blokkade in de oil-pickup leiding. 

Liggend onder Total Chaos weer lekker bezig geweest met het loshalen van de bouten die de carterpan tegen het blok aan geschroefd houden. Nou ja, lekker? NIET DUS. Ondanks al het schoonspuiten met de hogedruk reiniger blijft er toch een hele boel rotzooi, aarde vermengd met vet overal hardnekkig aan vastplakken. Dat spul besluit spontaan om naar beneden te komen zodra ik dan weer eens met gereedschap bezig ben, er recht onder. Een goede raad: DOE NIET JE MOND OPEN, als je met enige inspanning een boutje losdraait, die wat vast zit. Als die losschiet én je schiet uit, dan raak je zoveel onderdelen aan, waarvan de troep dan spontaan zó je mond in valt. Gadverdamme! 

De boutjes van de carterpan zitten overigens niet zo vast, met de kurken pakking. Een en ander ging dan ook verder wel voorspoedig en al vlot had ik de pan er onderuit.

Zo ziet de krukas er dus uit, van onderen gefotografeerd :


(links) Open Hardware foto en (rechts) de druipende stalactiet van oliesludge aan de oil-pickup!

Sludge

Kijk eens in de pan: onderin zat een smerig soort mislukte pindakaas. Kleverige drab dat zeker niet meer op olie lijkt. Van dat goud gele spul dat over het lichaam van Naomi Campbell sliert? Brrrrr. Het reinigen is nog een naar klusje, het stinkt ook echt! Hûh.


Met mijn nagels er in gekrabt, de krassen blijven gewoon zichtbaar!

Note: Nu ik dit zo schrijf: Ik moet niet vergeten om de oil-pickup nog te reinigen.

Gevonden!

Bij het doorzoeken van de carterpan kwamen de verloren stukken uit de drab tevoorschijn:


de kom-deksel van de hydrolische stoter en de kleptuimelaar’s kom

Blij toe, dat ze “intact”gevonden zijn. Dat betekent dat deze niet tot metaal gruis gemalen zijn door de rondbewegende krukas, drijfstangen en daarmee is er dus geen schade veroorzaakt aan de draaiende onderdelen. 

Mooi blauw is niet lelijk

Vervolgens weer even mezelf uitgeleefd op de carterpan zelf. ’t Oog wil ook wat ;-)


ER VOOR en ER NA.

Wordt vervolgd.

Auteur : Wouter

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)