Kleppen Slijpen (Valve Grinding)

24 februari 2008

Lijn (3257 bytes)

Klephoedjes (Valve Seals) 

De koppen dienen nog even verder in orde gemaakt te worden. Nu ze er af zijn is het goed mogelijk om de klephoedjes/rubber afdichtingen rondom de klepstelen te vervangen. Als deze ruimte krijgen, door slijtage en of ouderdom, dan gaat de motor wat roken. Niet dat we daar last van hadden, maar zulke dingen verzuim je niet als de kop er toch af is.

Dus: gewapend met de kleppen-tang :

 
Kleppentang open en dicht

Aan de gang om de “valveseals” te vervangen

 
Links : Tang aan de ene kant van de kop op de klepveer gezet, Rechts : Kleppentang nog open

 
Links : Hulp van een hamer om de plakkende veer te lossen, Rechts : Kleppentang dicht, en klepveer vrij van “keg-slotjes”

 
Links : Keg slotjes verwijderen, Rechts : Nu kan de kleppentang weer open en de veer kan zich daarna ontspannen

 
Links : Kleptang verwijderd en klep ontspannen, Rechts : Klephoedje (valveseal) van de klepsteel afschuiven en later nieuwe monteren.


Klephoedje van de klepsteel geschoven

De verwijderde klephoedjes waren weliswaar nog intact, maar voelde duidelijk stugger en minder soepel aan. De nieuwe klephoedjes kwamen bij de complete motorpakkingsset die ik bij Co Oskam had besteld en na twee dagen met de post bezorgd had gekregen. 


Oude ‘uitgenaste’ klephoedjes. Kklaar om in de vuilnisbak gegooid te worden

Klepconditie

Met het loshalen van de klep van cilinder nr 8, waar de stoterstang dwars door de tuimelaar gekomen was, hadden we een keurige klep gezien met een fraaie afdichting in de kop. Een perfecte passing met slecht een enkel donker plekje op de gladde ringen waar de klep en de kop elkaar raakten ter afdichting. 

Josh raadde me, ondanks dat klep en klepzitting, er goed uitzagen, toch aan om al die kleppen lekker even te slijpen, want de koppen waren er immers nu toch af. Ik dacht bij mezelf, jajajaja, maar dat doe ik lekker niet: geen tijd, geen zin, dat ziet er toch prima uit. Ik doe alleen die klephoedjes ff en dan hatsikidee hup, snel die koppen er weer op. Tempo maken! 

Tijdens het vervangen van de kleprubbers, bij de derde klep, de uitlaatklep van een van de twee middelste cilinders van die kop, kwam ik toch op andere gedachten:

 

 
Rotte klepranden en klepzittingen

Verbazingwekkend dat die V8 zo mooi liep, voorheen. Met zulke klepafdichtingen hebben deze cilinders echt niet veel compressie gehad. Zo slecht als deze waren er wel drie van de 8 uitlaatkleppen aan toe. Een aantal andere verkeerde in een betere staat, maar nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Slijpen dus. 

Kleppen slijpen (Valve grinding)

Matthieu Engels, die oud-collega van me die zo genereus mij die kleppentang had gegeven, had er ook een kleppen slijpsetje bij gegeven. Bestaande uit een stokje met een zuignap erop. Dat kan je op de klepbodem bevestigen en dan de klep heen en weer draaien en aandrukken in de zeten, zodat je slijp-pasta zijn schurende werk kan laten doen. Nogmaals, Mattieu, Als je nog leef en dit leest: ik ga je adres opzoeken om je nog eens te bedanken. Ik neem wel een fles Bokma mee.

Bij dat slijpsetje zat dan ook een dubbel doosje met slijppasta. Fijn en grof .

 

Het slijpproces gaat als volgt :

 
Eerst de klepbodem gladschuren klepsteel voorzien van motorolie 

 
Links : klep weer inbrengen, Rechts : zuignap-twister-stok op klepbodem drukken

 

Het slijpen. Eerst met grof en daarna met fijn. Veel heen en weer draaien door het stokje tussen je handen heen en weer te wrijven én aanduwen zorgt uiteindelijk voor een perfect geslepen contact oppervlak tussen de klep en de kop met de klepzetels.Eén voor één heb ik de kleppen gedemonteerd, geslepen en weer gemonteerd, zodat ik niets kwijt raakte. 

Bij de montage zorgde ik dat ik het geheel minutieus schoonmaakte zodat er geen resten van het slijpmiddel nog achterbleven.

 
Met tandenborstel en wasbenzine de slijpresten verwijderen. Klep-voor-klep.

Stom genoeg heb ik helaas géén foto’s gemaakt van een vers geslepen klep met klepzitting. Terwijl ik daar nou juist zo trots op ben… Sorry.


Als laatste klusje de kop mooi blauw geverfd.

Nog meer...

Volgens het boek is er nog meer te doen met al die kleppen. Klepveersterkte, indaling tov de tuimelaar etc. Tja, daar heb ik niets mee gedaan. Ik heb alleen de kleppen ingeslepen, zodat de contact oppervlaktes in orde zijn en ik hoop maar dat het uiteindelijk niet zo veel uitmaakt met al die afmetingen en dergelijke.

Daar heb ik de spullen niet voor. Vingers gekruist dat er geen problemen optreden na montage.

Klep-voor-Klep

Nogmaals: één voor één heb ik de kleppen gedemonteerd, geslepen en weer gemonteerd, zodat ik niets kwijt raakte. Bij de montage zorgde ik dat ik het geheel minutieus schoonmaakte zodat er geen resten van het slijpmiddel nog achterbleven. En nu twijfel ik. En daar zit nu weer de fout. Chaosboy Josh (en later ook Rik, mijn zwager) hadden me op het hart gedrukt dat het heel belangrijk is dat al het slijpsel-spul echt verwijderd wordt en er geen korrel achterblijft, want dat zal leiden tot een niet goed afsluitende klep. Het zou lekkage veroorzaken. Compressieverlies en uiteindelijk verbrandde kleppen zou me overkomen als ik dit niet goed schoon zou uitvoeren.

De klep-voor-klep werkmethode garandeert helaas geen garantie voor schoon werk, in tegendeel: het werkt vervuiling in de hand……Zo zie je maar: haastige spoed is zelden goed.

Vaatwasser

Nu de koppen maar netjes in zijn geheel van kleppen ontdaan. Deze allemaal goed gedocumenteerd en georganiseerd in een lade opgeborgen. De koppen kunnen vervolgens zo de vaatwasser in om gereinigd te worden. Kitty vond het prima, zolang ik er maar voor zorgde dat er geen extra afwas op het aanrecht zou komen te staan. Daar stond ik dan wel van te voren alles wat in de vaatwasser stond snel af te wassen. Och, ik kan dat ook. Ha!

 

Daarna kon ik de koppen weer opbouwen met de juiste klep op de juiste plek.

Gewichtige Zaak

Terwijl ik met die koppen liep te zeulen naar de keuken werd ik wel nieuwsgierig naar de gewichten van dit alles.

 
De hete, direct van oppervlakte roest voorziene cilinderkop, net uit de vaatwasser, WEEGT : 22.4 kg


Een reeds ingeoliede kop boven, en een nog te behandelen kop met vliegroest, direct uit de vaatwasser, beneden.

Andere KG-weetjes : 


Het inlaatspruitstuk, incl carburateur WEEGT: 24.1 Kg.


De carterpan weegt 4 kg!

Wordt vervolgd.

Auteur : Wouter

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)