Regeren is vooruitzien : de winch

27 maart 2008

Lijn (3257 bytes)

De als eigen sinterklaascadeau aangekochte 10.000 ponds Summit Winch met 6.6pk motor is medio maart ‘08 eindelijk aan de beurt voor montage. 

Voorbereidingen, regeren = vooruitzien

Het verhaal is simpel: De koelvloeistof radiateur is reeds bij het ontwerp achter de stoelen geplaatst. Reden: deze vrij van modder te houden en de grote mechanische fan uit de motorruimte te verbannen. Toevallig is daarmee een forse ruimte ontstaan vóór de V8. Loze ruimte, omdat het chassis nu eenmaal toch naar voren doorloopt om de veerschotels van de bladveren vast te houden. Ook met het verhogen van de voorvering heb ik uit voorzorg voor de extra 40 kilo van de lier alvast een extra blad toegevoegd. 

We zijn tevreden met onszelf met deze vooruitziende blik…(eigenschouderklopje, kuch, kuch).

 
Hier past nu mooi de Winch, lekker binnen, droog onder de motorkap én zo ver mogelijk naar achteren ivm de gewichtsverdeling.

Passen en meten

Met een stukje karton kan je heel goed de juiste afmetingen van de Winch verbeelden en de gewenste plek bepalen. In alle rust wat klooien met karton maakt dat je goed bezig ben. Geduld wordt daarmee beloond…. Twee fraaie stukken hoeklijn (let op het PTT merkje, is ooit vanuit een of ander PTT onderdeel gesloopt…) vormen de juiste en stevige basis voor de winch. Deze worden tussen de chassisbalken op de juiste hoogte en onder de juiste hoek vastgezet met titanium bouten. 

 

De hoeklijnen voorzien van de montage gaten, en bevestigingslippen worden voorzien van oranje menie en later zwarte lak. 

Fair Lead Roller

 

De Fair Lead Roller, oftewel de rollenbak die de winchkabel moet begeleiden, krijgt een fraai plekje voorop, bovenop de voorbumper. Hoeklijntjes op maat slijpen, gaatjes boren, vastlassen, in de menie en daarna verven enzo. Hiervoor heb ik de bumper even gedemonteerd. Let op de lange onderste bevestigingspunten die wel 50 cm terug vast zitten op het chassisbalken.

747’s Pruttel&Willniet JT9D

De 4 gigantische Pratt&Whittney JT9D bare metal turbofan engines die een Boeing 747-200 tot wel 950 kmph kruissnelheid kunnen stuwen, worden met zes-tal nietige boutjes op hun plek, onder de vleugels gehouden. Natuurlijk hangen die motoren met een stuwkracht van een slordige 22 ton in soort van sledes. Dezelfde boutjes: die houden mijn 4,5 tons winch op zijn plek in TC. Duh! We sparen kosten nog moeite…..

De aircraf-gecertificeerde Titanium bouten en moeren. (Deze M10 bouten met hele hoge afschuifkrachten worden met ringsleutel 13 vast gehouden. De bijbehorende moeren vereisen een ringsleutel 15). 

De solenoïde’s en de elektrakabels

Summit levert een tweetal beugels mee om de schakelkast bovenop de trommel te monteren.

 

Boven op de trommel: Niet tevreden. Zo liggen de kabels als spaghetti door de ruimte heen en is het zicht op de winchtrommel onvoldoende. De Elektrakast op een aparte standaard gemonteerd, linksboven. Veel beter en netter. Toch? 

Poppetje gezien? Kassie dicht!

Om het geheel af te maken is het voorfront nu voorzien van een sleuf voor de kabel en een luik, zodat je gemakkelijk de winch in zijn vrijstand kan zetten en bij het oplieren de trommel in de gaten kan houden.

 

Dikke scharnieren, magneetsluiting.

Wordt vervolgd.

Auteur : Wouter

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)