Hulp van Co Oskam

5 april 2008

Lijn (3257 bytes)

Waar we nog steeds niet aan toegekomen zijn is het monteren van een knappe uitlaat, die aansluit op de headers. 

Dus: op de aanhanger en naar Co Oskam in Cothen toe!

Bij aankomst en binnenrijden van TotalChaos om deze op de brug te zetten kon Co Oskam een grijns niet onderdrukken. “Zo eentje hebben wij hier nog niet gehad! ”. Tjsa, of hij ons nu knettergek vond, of juist bewondering had, daar zijn we eigenlijk nog niet achter...

Bij Co zijn de volgende 3 zaken in hoog tempo afgehandeld: Uitlaat, Automaatbak en Ontsteking.

Exhaust

Montage van een uitlaat. De monteur die zich creatief mocht uitleven op de custom taak van het maken van de uitlaat, werd echter wat zenuwachtig van onze pogingen om zijn werk te fotograferen. Helaas, van het maken van de uitlaat dus geen plaatjes. 

 


Een paar details van het resultaat.

Streetlegal is TC toch niet, dus we hebben besloten om de dempers ook maar weg te laten, zorgt voor onnodige tegendruk, nietwaar. Jammer genoeg is het er niet van gekomen om een balanspijp te plaatsen, dus het maximale aan extra vermogen met het plaatsen van de headers is niet behaald. 

Automaatbak

De rembanden van de automaatbak waren, bij de montage van de deep-sump in december, door mijzelf opnieuw afgesteld. Netjes volgens het boek eerst vastgezet en daarna anderhalve slag weer losgedraaid. Ik vond het tijdens de montage nogal veel speling en kennelijk ben ik daar dus ook niet precies genoeg in geweest.De automaat pakte wat aarzelend op. Reden om de zaak door Co Oskam te laten checken.


Pan er onderuit, de nieuwe olie apart opgevangen, zodat deze weer terug kon...


Foto CO4A, filter loshalen zodat de remband gesteld kan worden


Met een paar aanwijzingen van CO kon Wouter de zaak toch weer wat strakker monteren. Daarmee was het euvel van aarzelend oppakken verholpen.

Monteur Kees is heel geduldig geweest met het schoonmaken van de pan en de bijbehorende herbruikbare rubberen pakking. Alle vloeibare pakking is door hem minutieus verwijderd en we krijgen als bonus een magneet cadeau. Deze wordt onderin de bak geplakt zodat de metaaldeeltjes eraan blijven plakken en nooit meer rondgepompt worden. Dankjewel, Kees! 

Timing is everything 

Met het aan de praat brengen van de V8, na de koprevisie, heb ik de eerst cilinder eerst in het Bovenste Dode Punt gezet. Vervolgens heb ik de rotor van de ontsteking zo uitgemikt dat deze bij de bougiekabel van cilinder nr. 1. stond. Gewoon, zo op het oog… De V8 kwam toen gewillig tot leven, na die gelukkige greep. Onnodig om te zeggen dat ik daar toen heel erg blij mee was… Goed afstellen is echter toch nog wel nodig. 

 

Co met zijn timing light in actie. Co kijkt naar het streepje op het vliegwiel, belicht door zijn timing light. Kees draait op Co’s aanwijzing heel rustig het ontstekingshuis heen en weer, net zolang totdat deze perfect (graadje of 4-6 voorontsteking) bij stationair toerental. 

Deep & Dark

Tijdens dat proces begon de V8 van klank en toon te veranderen. Rauw en Scherp werd Rond, Diep en Donker. Wouwsers: Let op! Dit is geen reklame voor koffie… Maar het was als muziek in mijn oren. Wou dat we daar een filmpje met geluid van hadden gemaakt. Dat stond dat zeker nu ook op deze site. Met de performance veertjes gemonteerd (zie een van de vorige verhalen) pakt het blok ook nog eens razendsnel op. 

Gasstootjes worden nu beloond met keihard geblaf van de 5.2Liter V8 uit zijn dubbele uitlaat.

WAF ***** V8-BARKING ***** WAF 

Kippevel! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Iedereen staat met zijn vingers in de oren in de galmende ruimte…

De meester

Co, grijnzend: “het is eigenlijk heel simpel: je draait em net zo ver dat die iets sneller gaat lopen en dan een heel klein tikkie terug…, daar heb je zo’n timing light eigenlijk helemaal niet voor nodig”. 
Zucht: Ja hoor Co, het is goed….We laten dit toch graag aan jou over, met of zonder timing-light.

Goede Raad

Als uitsmijter heeft Co nog wel belangrijke goede raad. De verhoging van de achteras met behulp van blokken en het inkorten van het chassis en achterste aandrijfas heeft een hele sterke hoek opgeleverd voor de kruisjes van de aandrijfas. Té Sterk.

Zoals TC er in rust bij staat, zijn de kruisjes al maximaal belast. Verder uitveren van de achteras zal onherroepelijk resulteren in totale vernietiging van deze aandrijfas kruisjes. “Binnen 5 minuten ben je uitgereden. Die gaat helemaal kort”, voorspeld Co. “De vooras zit nog wel in de veiligheidszone, maar achter ben je echt aan de beurt”. 

We hebben dus nog wat te doen: de achteras dient nog omhoog gekanteld te worden. 

Wordt vervolgd.

Auteur : Wouter

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)