Duur geintje, zo'n verdamper

Mike, 24 november 2000

Lijn (3257 bytes)

De jongens van 'van Dam' hebben hun uiterste best gedaan om er toch nog een veilige Dodge van te maken. Jammer genoeg zijn de kosten hoog. Volgende keer toch maar eerst zelf eens aan de slag gaan, dat zal aardig wat schelen...

Het is vrijdagochtend vroeg als Arne en ik mijn W200 op gaan halen bij de LPG-inbouwer 'van Dijk' in Den Haag. Eerder had ik via de telefoon al vernomen dat hij de nieuwe verdamper had ingebouwd, maar dat het startprobleem daarmee niet was verholpen. Wel meette hij een te lage spanning bij de LPG-afsluiters en meende dat dit het probleem was. Dus de nieuwe verdamper er weer uitgehaald en op de plank als reserve. Dat spanningsprobleem moest dus maar bij 'van Dam' worden uitgezocht. Bij het tanken bleek de W200 opnieuw moeilijk te starten, en toen ie liep zijn we in één ruk door naar Elst gereden. Aldaar bleef de motor al niet meer stationair draaien, maar met de goede moed dat het allemaal wel goed zou komen voor onze Frankrijk-vakantie, liet ik hem daar achter met het verlanglijstje zoals je in het 'Gesleept door een Opel Vectra' verhaal kunt lezen.

Dinsdag werd ik door Richard (monteur bij 'van Dam') gebeld met de melding dat de stuurinrichting een grote puinhoop was. De pitman-arm bleek te bestaan uit twee aan elkaar gelaste delen, en het stuurhuis zat rechtstreeks aan het chassis geschroefd, i.p.v. de gebruikelijke montageplaat. Dat betekende dus ook dat het stuurhuis onder een rare hoek stond en dat de stang van het stuur naar het stuurhuis ook was 'aangepast' (stukje tussenuit gezaagd en met een hoekstukje weer aan elkaar gelast). De pitman-arm bleek geknikt en bijna doorgescheurd. Vandaar ook het scheef staande stuur. Dit was een zeer kwalijke en vooral gevaarlijke situatie, waarbij ik met een engeltje op mijn schouder heb rondgereden al die tijd. De vorige eigenaar heeft mij op weg gestuurd met een levensgevaarlijke Dodge, terwijl hij er vanaf wist. Medegevolg was dat al de stuurkogels verrot zijn gedraaid.

De dagen erna hoopte de zaak alleen maar op. Bij de remmencontrole bleken de schijven geheel afgedraaid en flinterdun, evenals de remblokken. Bij het vervangen bleken ook de wiellagers helemaal verrot te zijn gedraaid. Ik wilde ook de oliekeerring van het voordifferentieel laten vervangen, en daar bleek het kruisje ook gescheurd te zijn;  kwestie van tijd en hij was door geweest. De achterwielen vertoonden een soortgelijk probleem; de trommels waren dusdanig verziekt dat ook vervanging nodig was, evenals de remschoenen die zover versleten waren dat de popnagels zichtbaar waren. De wiellagers achter bleken verkeerd om te zijn gemonteerd en dus hadden ze zichzelf klemgedraaid. Het is onbegrijpelijk dat de vorige eigenaar uit Volendam zichzelf een automonteur noemde. Wat nog veel erger is, is dat in zijn advertentie was vermeld dat alles wat met remmen te maken had onlangs was vernieuwd, net zoals de aandrijflijn en stuurinrichting. Ik ben dus gewoon vreselijk genaaid.

Ondertussen is het elektrisch probleem nog steeds niet gevonden en blijkt de Dodge steeds gewoon te starten. Voor de zekerheid heb ik ook maar de bougies, bougiekabels, rotor/verdeler en luchtfilter laten vervangen, om er zeker van te zijn dat dit niet de boosdoeners konden zijn.

Jammer genoeg bleef er na al deze ellende geen geld meer over voor al de andere modificaties waar hij eigenlijk voor was weggebracht. Nadat we de Dodge gingen ophalen werd ik echter blij verrast met het feit dat mijn vriendin blijkbaar 's ochtends naar de monteur had gebeld om te vragen of ie er toch een cherry-bomb onder wilde monteren als verassing voor mij. En een verassing was het! Wat een geluid! Dat heeft er toch voor gezorgd dat ik alle andere ellende een beetje vergat.  Uiteindelijk moet ik toch zeggen dat ik een mooi geluidje heb gekregen voor die 6700 gulden! ;-)

De Dodge heeft overigens maar 1 dag normaal gereden; daarna was het helemaal over met de pret; hij startte nu helemaal niet meer. Heel erg jammer, want op 26 november zouden we naar Valkenswaard gaan voor het DTB-evenement. Precies op die dag startte hij niet. We hebben zelfs de ANWB maar ingeschakeld en na veel meten en testen (en bijna zijn haar kwijt door een backfire ;-)) concludeerde de ANWB-er dat de verdamper toch echt stuk was. Een nadere inspectie leerde ons dat de verdamper helemaal nooit was losgeweest zoals de LPG-inbouwer ons had wijsgemaakt. Dus maandagochtend terug om alsnog de nieuwe te laten monteren, maar hij had ineens geen tijd meer om het voor donderdag te klaren. Heel naar want dan zouden we naar Frankrijk afreizen. Uiteindelijk hebben Arne en ik de nieuwe verdamper maar gewoon gekocht en hem zelf bij die vent voor de deur ingebouwd. Drie kwartier werk scheelde ons domweg 200 gulden! Wat een belachelijk tarief hanteerd die LPG-inbouwer. Afrader dus.

We zijn nu weer een tijdje verder, en de vakantie is alweer achter de rug (wat gaat dat belachelijk hard), en de Dodge start weer als nieuw. Ook de motor loopt weer als een zonnetje. Nu nog de kabeltroep proberen recht te trekken die de LPG-inbouwer als kadootje heeft achtergelaten na zijn conclusie dat er elektrische problemen waren. Bedankt 'van Dijk'!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)