Eerste sleuteldag : de remmen

Mike, 14 januari 2001

Lijn (3257 bytes)

Vanaf het moment dat ik mijn Dodge heb laten repareren voor een aanzienlijk bedrag heb ik besloten om zoveel mogelijk reparaties zelf te gaan doen. Soms is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. In de loop der jaren heb ik heel veel gelezen over auto-techniek en weet ik het meeste wel te onderscheiden en hoe de werking is. Maar het in de praktijk loshalen en repareren/vervangen vond ik altijd maar 'eng'.

Sebas en Rob hebben reeds geruime tijd ervaring met de Dodge en hebben menige motor uit elkaar gehaald en diverse reparaties uitgevoerd aan remmen, assen en ophanging. Alle reparaties doen zij zelf, meestal gewoon voor de deur langs de weg. Daarnaast is er ondertussen een aardige collectie aan (speciale) gereedschappen ontstaan. Een tijdje geleden is er dan ook het ideetje ontstaan om eens in de zoveel tijd een sleutel-dag te organiseren. Sebas en Rob zullen voor zover zij kunnen ons assisteren met onze klusjes en bij Sebas voor de deur kunnen we ongestoord ons werk doen, en is een groot deel van het gereedschap al aanwezig.

Ergens midden december had mijn W200 voor de APK gemoeten, maar door tijdgebrek is het er pas toe gekomen om dit in de tweede week van januari te laten doen. Wat mij was opgevallen was dat de handrem het niet meer deed, en ik het idee had dat de auto slecht remde. Dus ff opkrikken en de achterremmen afstellen. Daar kwam ik mooi bedrogen mee uit; ik kreeg ze niet goed afgesteld en de handrem zat al helemaal vast. Sebas dus maar eventjes gebeld voor een tip. Uiteindelijk bleek het loshalen van de remtrommels achter toch de beste optie en vertrok ik richting Dordrecht aangezien ik dat nog nooit had gedaan. Eenmaal ter plaatse en de rechtertrommel ervanaf bleek dat de remschoenen flink waren versleten met zelfs een slijtplek waar de draadnagels doorheen kwamen! Niet best dus. Het binnenwerk zag er overigens ook beroerd uit; vol aangekoekte en opgedroogde modder en zand en ook de bewegende delen zaten flink onder de roest. Dat werd reviseren. In eerste instantie had ik er flink de pest in omdat de achterremmen onlangs waren gereviseerd. Afijn, het was zondag dus konden we geen onderdelen meer halen. Dan de APK maar afzeggen en eerst naar van Dam om te kijken waarom de remmen zo waren versleten. Ter plekke wisten ze mij te vertellen dat het toch echt van het zand was gekomen. Geen vergoeding dus. Eigenlijk een beetje teleurgesteld en 175 gulden armer keerde ik terug richting Dordrecht om de remmen maar te gaan vervangen.

Allereerst hebben we alles wat we maar los konden krijgen van de reminrichting eraf gehaald en met een staalborstel gereinigd en ingespoten met koper-vet. Nu zal de handrem het ook wel weer gaan doen. Uiteraard gaat niet altijd alles van een leien dakje en ging de oliekeerring van het rechterwiellager kapot. Rob had gelukkig nog een reserve remtrommel liggen, compleet met wiellager en oliekeerring. Al met al zijn we een aardige tijd bezig geweest, en het werd alleen maar moeilijker gemaakt door de kou en doordat het ondertussen reeds donker was geworden. Uiteindelijk konden we rond half elf onszelf binnen verwarmen en een lekker bakkie koffie drinken. De Dodge reed weer! Belangrijker nog; ik kon hem ook nog stoppen...

Sebas heeft mij laten zien dat het absoluut niet moeilijk hoeft te zijn om zelf je reparaties uit te voeren aan je auto en dat het je uiteindelijk veel geld uitspaart. Zoals hij steeds zegt; als je een computer begrijpt en in- en uit elkaar kunt halen, dan kun je ook wel je Dodge zelf onderhouden. En daar heeft ie mischien wel gelijk in. In elk geval bedankt voor de leerzame dag, en op naar de tweede sleuteldag!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)