Automaatrevisie - Het resultaat

Olav, 29 mei 2001

Lijn (3257 bytes)

De Langere ritten zijn al weer achter de rug. In Sclayn heeft de bak zich uitstekend gehouden, en hij schakelt als nooit tevoren. (Sclayn was waanzinnig overigens!)

De onderdelen
Converter, automaat en tussenbak en veel boutjes moertjes etc. De bak en tussenbak hebben we in zijn geheel uitgebouwd (Automaat van mijn Range Rover is overigens de “TorqueFlite”, TF 727) De converter zit met vier boutjes aan het vliegwiel gemonteerd en blijft dus zitten en is later gedemonteerd. Gelukkig krijg ik de automaat en tussenbak gescheiden terug. “Gelukkig” omdat het geheel toch wel erg zwaar is.

Het inbouwen
Zoiets doe je niet alleen. Daar is het allemaal te zwaar voor! Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik twee man assistentie heb. (Nico, en Willem bedankt!) Naast hulp is een werkplaats handboek erg handig en dan is het eigenlijk simpel.

Wel zit nu (na revisie) de converter weer op de bak en moet zo ook gemonteerd worden volgens de revisie-man. De “o” markering op de converter moet in lijn zitten met een “o” op het vliegwiel drukt deze mij op het hart. Echter, thuisgekomen zag ik dat de “o” op het vliegwiel ontbrak zodat we de verschillende(!) afstanden tussen de bout-gaten in de converter moesten vergelijken met die op het vliegwiel om zo het geheel juist te monteren. (Alle afstanden onderling zijn anders!) Het is een lastige klus om na plaatsing van de bak de boutgaten weer te vinden. Dat komt doordat als eenmaal de bak op z’n plaats zit je nog slechts tegen de voorkant van het vliegwiel aan kunt kijken en de hele converter uit beeld is. Handig is om tijdens het plaatsen van de bak een lange dunne schroevendraaier door het juiste gat vliegwiel, in het juiste boutgat te steken en zo het boutgat juist tegen het vliegwiel te plaatsen. Na wat kunst en vliegwerk zit het geheel op z’n plek. Immer nog slechts ondersteunt door een krik onder de carterpan. (een gewone schaarkrik, geen hydrolische i.v.m. het mogelijk “wegzakken”) Lullig detail is dat we per ongeluk, een van een ring voorzien, vacuumslangetje tussen motor en bak hebben ingeklemd. Het zaakje moest dus weer los om het slangetje te redden Dan zit de bak zit er eindelijk in en langzaam begin ik me weer te verheugen op rijden!

En Passant Verbeteringen
Omdat het hele interieur verwijdert is grijp ik mijn kans om chassisbalken en vloerplaten weer van een fris laagje roestwerende primer en hammerite te zetten. Nu kan ik daar bij. Ook neem ik even de tijd om de remtrommel van de parkeerrem op de tussenbak helemaal netjes te maken. Jammer alleen dat ie nog steeds niet werkt…volgend projectje! Een deel van de stangetjes en hevels van de automaat is aardig versleten (eentje is voor driekwart door) en neem ik even de tijd om met het lasapparaat en slijpapparaat weggesleten metaal weer te herstellen. (zie tips en tricks hieronder) Dit alles in de hoop en blijde verwachting dat ie dat nog beter schakelt en rijdt.

Eerste rit en afstellingen na inbouw
Na een eerste schrik omdat de auto helemaal niet vooruit kwam tijdens gasgeven (mmm, de tussenbak stond nog in neutraal) rijdt de nu stoffige en beduimelde Range Rover weer de garage uit. Het schakelen en de eerste meters voelen goed! Ook zonder nadere afstelling rijdt de auto weer prima. Het zaakje trekt weer lekker op. Wel moet tijdens de eerste rit flink wat olie bijgevuld worden (neem een paar liter mee!) want de converter moet tijdens het rijden ook weer volgepompt worden en daar gaat heel wat in. En dan is het toch wederom even schrikken als bij een kruispunt het optrekken weer moeizaam gaat. Ditmaal is gelukkig een litertje olie de oplossing. Toch moet ik de kickdown-link naar de carburateur opnieuw afstellen omdat hij door de weggewerkte speling nu al bij een klein beetje gas geven inschakelt. (Het Haynes werkplaatshandboek geeft een vrij precieze omschrijving van deze afstellingen. Werkt perfect!)

Conclusie van het geheel: Operatie geslaagd!!!
Hij rijdt beter, en hij schakelt beter! Omdat het toch tien keer meer werk is dan ik dacht heb ik wel besloten om alleen nog maar te gaan terrein-rijden op droge, en verharde wegen (voorkeur: asfalt) ….…... Op naar Sclayn volgende week. Ik heb er weer zin in! (Inmiddels is Sclayn dus achter de rug…en je raadt het al: ik heb me niet tot droog asfalt beperkt!)

Tips en tricks
-Stangen weer rondmaken: “Lasklontje” aanbrengen op weggesleten deel en weer in de juiste vorm slijpen met haakse slijper en dremelboor met slijpschijfje.
-Hevel met ovaal gat weer rondmaken: Op bijvoorbeeld het “kickdown”-systeem zitten een aantal hevels die bestaan uit platte plaatsjes met door slijtage ovaal geworden gaten. Tip: Slijpsteentje voor de boormachine van juiste diameter in gat plaatsen en eromheen opvullen met laswerk. Dit voorkomt dichtlassen van het gat, en je kunt het steentje ook niet vastlassen. Later het plaatje weer plat slijpen en het gat bijwerken met vijltjes. Wat ook werkt is een paar carrosserie-ringen erop lassen.
-Om een tussen bak en verwarmingsunit verborgen en vastzittende schroef los te draaien heb ik een bitje korter gemaakt tot 12 mm en op een stevige smalle plaat (3 mm dik) gelast zodat ik op lastige plaats ook kan schroeven. Tip: gewoon wegflikkeren en zinvol geweld gebruiken, want anders zit je drie uren te klooien en lukt het nog niet!
-Positie assen en converter. Markeer altijd de positie van aandrijfas t.o.v. flens op tussenbak en differentielen. Doe hetzelfde met de converter t.o.v. het vliegwiel maar houdt er rekening mee dat de revisieman de converter een likje verf geeft zodat een viltstift streep…. verdwenen is. Tip: Flink krassen!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)