W200 Tussenbak afstellen

Roger, 3 oktober 2006

Lijn (3257 bytes)

Sommige Dodges zien zelden of nooit het terrein en de tussenbak zal dus ook niet snel de stand 'Hi' verlaten. Het kan dus best voorkomen dat als je hem wel wilt gebruiken dat het mechanisme niet meer helemaal juist staat afgesteld. Hier is simpel wat aan te doen.

Haal eerst de beschermkap in de cabine van zijn plaats. Let op sommige schroeven kunnen vastgeroest zitten en dan ontkom je er niet aan om zelf bouten en moeren te gebruiken om alles weer op zijn plek te krijgen.

Als de kap verwijderd is kijk je recht op de tussenbak, automaat en linkage van je hendel naar de tussenbak. Om deze goed af te stellen heb je nodig: -Schroevendraaier +/- 4mm diameter

Je gaat als volgt te werk :

Eerst maak je de stangen schoon van roest, zand en vet. Dan maak je de 2 schuifblokken los d.m.v een boutje. Goed inspuiten met WD40 maakt het een stuk gemakkelijker. Zorg ervoor dat de blokken goed over de stangen heen en weer kunnen schuiven zonder teveel weerstand.

Dan zet je de twee beugels op de tussenbak in de neutraal stand, zoals op onderstaande foto.De beugels zitten dan precies gelijk wijzend naar beneden. Beweeg dan de pook in de goede positie, daar kun je het beste achterkomen door een schroevendraaier aan de zijkant in een gaatje te steken, beweeg een klein beetje heen en weer met de pook totdat de hele schroevendraaier erin verdwijnt. Dit gaatje is daarvoor bestemd.

Zet dan de glijblokken vast op de stangen, en dan heb je je tussenbak op de juiste manier afgesteld. Als het goed is, gebeurd het volgende :

Tussenbak in stand 'LO' :

Tussenbak in stand 'LO LOCK' :

Tussenbak in stand 'HI':

Tussenbak in stand 'HI LOCK':

Spuit het pookmechanisme, waar je de schroevendraaier doorheen hebt gestoken, goed in met kruipolie. Eventueel een beetje vet erin pompen. Resultaat : niet meer uit de gearing schieten en met 1 vinger de tussenbak in HI, HI LOCK, LO of in LO LOCK zetten. Ik raad wel aan om de motor gewoon even uit te zetten, de automaat in  N en dan pas de tussenbak inschakelen. Voorkomt geknars, gepiep en schade aan de tandwielen en ketting.

SUC6!

Auteur: Roger

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)