W200 differentieel : Clunk or Fry?

Wouter, 3 oktober 2006

Lijn (3257 bytes)

Dana 44 Vooras Differentieel repareren

Doordat ik wel eens iets te wild door het terrein rijdt, willen de binnenste tandjes van mijn vooras differentieel wel eens spontaan afbreken. Ik ben inmiddels al toe aan mijn 4e vooras. Door mijn angst om het binnenste van de vooras zelf open te halen en te repareren, vervang ik de as dan maar in zijn geheel.


Figuur 1: kapotte tanden van het binnenste van het Diff.

Een hoop gedoe om die twee tandwieltjes: overzetten van de sattelietstukken met remschijven en stelbare lagers, loshalen van de remleidingen, veerstroppen; het goed opbokken van de Dodge en het versjouwen van de loodzware as. Handiger zou toch wel zijn als ik het Differentieel zelf zou kunnen repareren. 


Figuur 2 Zack Reagan (rechts) geeft les

Afgelopen week kwam Zack Reagan (geen familie van de ex president) bij ons langs. Zack woont in Arkansas en was op vakantie in Europa en logeert bij mijn overbuurman die een Bed & Breafast heeft. Zack was geïntrigeerd door mijn buiten staande Dodge en al gauw kwamen we aan de praat. Zack wist wel het nodige van de techniek achter Amerikaanse auto’s (was monteur bij Mercedes Benz America en dan toch…) en Dana 44 assen hadden al helemaal geen geheimen meer. Toen zijn vrouw een uurtje ging winkelen in de stad, wilde hij me wel even inwijden in de geheimen van “The End Gears”, zoals Zack het noemt.  En zo ging het dus, in een uurtje tijd sleutelde Zack al pratend en vertellend twee assen uit elkaar en wijdde me al spelenderwijs in de geheimen van Differentiëlen in . The art is not to hear a Clunk and at the same time not to fry the gears.


Figuur 1 het complete binnenwerk

Het loshalen van de klok met het grote kroonwiel ging heel eenvoudig, de vier bouten van de lagerschalen loshalen en met enkele lichte tikjes ‘Love Taps” kwam dit met lagers en al naar buiten vallen. 


Figuur 2 binnenste gedeelte van klok met kroonwiel en rechterlager

De binnenste tandwielen zijn nu eenvoudig te demonteren door het kroontandwiel los te halen van de klok, de vergrendelingsspie van de binnenste ad er uit te tikken met een afgeplatte spijer en dan het binnenste asje naar buiten te tikken. Alle binnenste tandwielen komen spontaan, met glijplaatjes, uit de klok vallen. Easy!. 


Figuur 1 de klok eruit, zicht op het pignionwiel

Dan is het de beurt voor de aandrijf as met pignion wiel. Door deze te blokkeren kan de buitenste moer, die de Yoke vasthoud losgedraaid worden. Daarna kan deze door weer enkele ‘love taps’met een nylon hamer de pignion as er uitgedrukt worden. 


Figuur 2 Pignion as

De Yoke trekt (door de grote moer) de pignion as, naar buiten toe vast, tegen zijn lagers aan. De afstand van het pignion wiel op het kroonwiel wordt geregeld door shims, ringen die tussen de lagers en de asbehuizing zitten, op twee plekken. 

Na reparatie is het dan ook zaaks om de montage voorzichtig te laten verlopen. De pignion as teveel naar het huis toe getrokken geeft speling op het kroon wiel met een duidelijke “clunk”in de aandrijving ten gevolg bij het inschakelen van de versnelling en gas-los-gas-erop acties. 


Figuur 1 shimringen van het grote lager

Te veel shims er tussen zorgt er voor dat het pignion wiel te hard tegen het kroonwiel aandrukt en de heleboel door wrijving verbrand. Het vervelende is dat je dat alleen maar kan constateren door alles te monteren en dan de speling op te meten. Immers: The art is not to hear a Clunk and at the same time not to fry the gears.

Te veel: Clunk! Te weinig: Fry! Dan ga je weer aan de gang: Alles er weer uit en dan een shimplaatjes weghalen of toevoegen. Op twee plekken, 1. op de pignion as achteraan en 2. in het as-huis, achter de lagerschaal, die er dus ook even uitgetikt dient te worden. Alles weer inbouwen, aantrekken en controleren. Zo ben ik uiteindelijk een driekwart dag bezig geweest om de juiste hoeveelheid shim’s er tussen te plaatsen. Heb het in totaal wel 6 keer in en uitgebouwd. 

Zorg dat je voldoende shim ringen van de beide benodigde diameter maten en diverse dikte in huis heb en voeg telkens dezelfde plaatjes achter en voor toe.

Wat een werk. Daar was Zack overigens niet bij, die was na dat uurtje al weer onderweg naar Arkansas. Maar zijn goede raad, in Amerkaans geknauwd, kon ik nog steeds goed horen. “Clunk of Fry”. De juiste hoeveelheid speling kan je voelen, door net een graad of 3 op de Yoke te kunnen verdraaien zonder dat het effect heeft, Het geheel moet uit zichzelf met de hand met enige weerstand te verdraaien zijn. 

Tot slot is het raadzaam om direct de keerring te vervangen, als je de pignion as er uit heb, het kan ook later, de Yoke is immers afneembaar.


Figuur 3 Keerring, eindlager en pressureplate

Vervolgens de hele zooi vullen tot op de streep met 80W/90 olie en de deksel met de juiste pakking er op schroeven. Nu heb ik in ieder geval een goede reserve as liggen. De volgende keer ga ik het onder de auto repareren. Die tandwieltjes laten zich eenvoudig uit de klok verwijderen als het compleet vervangen van de gehele as. That’s for sure!. 

Auteur: Wouter

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)