Kolere-voetschakelaars!

Thom, 4 maart 2007

Lijn (3257 bytes)

Je kent ze misschien wel, de voetschakelaars voor grootlicht in de Amerikanen. Toen ik de Dodge W200 had vond ik het al een ramp, in de Jeep zat ie weer. "Daar gaan we wat aan doen" dacht ik toen ik hem kocht (september 2001). Nooit aan toe gekomen. Totdat een half jaar geleden de koplampen ermee uitscheden. 

Het euvel was snel gevonden, vuil in de stekker van de genoemde schakelaar. Snel schoongemaakt met een schroevendraaiertje en verder. Volgende terreinrit hetzelfde verhaal. Damned

Bij thuiskomst gelijk de stekker losgetrokken, er zitten 3 draden in: 1 komt van de lichtschakelaar en is de voeding, de andere is er 1 voor dimlicht, de ander voor grootlicht. Tijdelijk een draadje tussen de voeding en dimlicht aangelegd, en de stekker onder het dashboard weggestopt. Stekkerprobleem opgelost. Maar met de APK in het vooruitzicht misschien wel handig om een werkende grootlichtschakelaar te hebben. 

Plan A: De voetschakelaar op het dashboard monteren. Ik wist dat hij stroef ging, dus goed schoonmaken dan maar. Maar vuil was niet de reden dat ie stroef ging, dat is gewoon zo ontworpen. Dat ding met je handen bedienen is gewoon pijnlijk.......

Op naar plan B: Andere schakelaar zoeken. Daar ben ik af en aan even zoet mee geweest. Ik had zelf nog een Aan-Aan schakelaar liggen, maar die was intussen in een Uit-Misschien variant veranderd. 

Op internet gezocht, maar dan verzuip je in de mogelijkheden. Uiteindelijk bij Conrad een gevonden die voldoet: Klein, kan 16 Ampere aan en is Aan-Aan (nummer 852943-89 voor wie het wil weten). Afgelopen zondag maar even wezen boren en draadjes op lengte geknipt om hem aan te sluiten.

Het is misschien niet de mooiste oplossing maar ik ben allang blij dat ik van die verrekte voetschakelaar af ben.

Auteur: Thom

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)