Complete vooras vervangen

Wouter, 22 juli 2001

Lijn (3257 bytes)

Het begon allemaal in de Ardennen. Afgelopen 22 juli 2001. Aan het einde van een schitterend weekeinde in Bilstain, BelgiŽ brak er een tandje af van een de tandwielen in het binnenste planetaire stelsel in het voor differentieel. Ter plekke konden we de zaak niet repareren. De aandrijfas tussen de bak en de vooras verwijderd en als 2wd terug naar huis. Een andere vooras bied soelaas.

De as waar ik mijn handen op kon leggen (dank je wel Pierre) was echter geen complete as. Dat wil zeggen dat ik echt een kale as, zonder remschijven, drijfassen, lagers en de asdeksels. Dat betekend heel wat meer sleutelen dan alleen de stroppen, stuurstang en remleiding loshalen. Vol goede moed begonnen met het klusje. In de Ardennen had ik al grote problemen om de grote naaf moeren los te halen. Daar hebben we ter plekke drie gereedschapstukken op gemold.Ook met hamer en beitel kwam die niet los. Daar heb ik dus maar even mee gesmokkeld. Naar de vrachtwagengarage om de hoek gereden en met een buitengewoon grote luchtsleutel de naafmoer (maatje 1 11/16” zeg 43mm) losgedraaid. Dat is dan opeens niet echt moeilijk. Die naafmoeren moeten eraf om de remschijf te kunnen verwijderen. Zorg dat de achterwielen goed klem staan. (handrem en keggen). Krik de voorkant op en ondersteun deze zodanig dat je ongegeneerd kan rukken en hameren zonder dat die auto naar beneden komt. Wees daar alsjeblieft zeikerig precies in. Het naar beneden donderen van je auto doet hem echt geen goed, en meestal zit je er zelf nog onder. Kunnen ze je onder je Dodge begraven. Eerst de remklauw demonteren en aan een draadje weghangen zodat je de slang niet onnodig beschadigd. De remklauwhouder zit met twee bouten vast. Loshalen.

vooras01.jpg (7807 bytes)
Met wat vindingrijkheid maak je zelf een stuk gereedschap

De remschijf kan er op twee manieren af. De mooiste manier is om met een 12 kant 3/8”pijpsleutel (of dop met ľ”aansluiting) een voor een door het gat in de remschijf het lagerhuis binnen de remschijf los te draaien. Juist, dat is het zelfde gat waardoor je het lager smeert. (vooral diegene die het leuk vinden om door het water te rijden: vaak doen! Anders zijn je wiellagers in no-time naar de ratsmodee). Er zitten 6 van die 3/8” bouten, diep in de remschijf verscholen. Als die allemaal los zijn kan de remschijf, tezamen met het lagerhuis van de drijfas afgeschoven worden. (trekken). Mocht je dat gereedschap niet hebben of zit een of meerdere van die 3/8” boutjes zo vast dan is het zaaks dat je eerst de remschijf met een poelietrekker uit het lagerhuis trekt. Oscar, die me hielp, wist Methode 2. Een poelietrekker heb ik niet, maar wel slimme mensen die me helpen. Zo kwam Joop met het idee om een u balk profiel te voorzien van drie gaten. Twee op de maat van de wielbouten en een gat precies in het midden. Midden in dan een grote bout met moer erachter. Deze bout drukt precies in het midden van de drijfas. Als de beiden wielbouten vastgezet zijn, dan langzaam draaien aan de middelste bout, zodat deze steeds verder uitgaat. Zo trek je de remschijf langzaam maar zeker uit het lagerhuis. Het viel niet meer, dat aandraaien van die middelste bout. Ik ben blij dat ik een luchtsleutel heb. De kleine schokjes waarmee die ronddraait gaf precies die kracht die nodig was om de zaak los te krijgen. Als je eenmaal de remschijf er af heb, dan kan je het lagerhuis verwijderen.

vooras02.jpg (9285 bytes)
Ook bij de Dodge van Oscar kwam het stuk gereedschap goed van pas. Hmmm... patentje?

Je hebt nu de ruimte om die 6 weerbarstige 3/8” lost te draaien. Dan komt het complete lager naar buiten vallen. Zorg dat je een schone lap heb om die op te vangen. Leg zorgvuldig de lagerdelen weg, zodat je ze weer in de correcte volgorde kan monteren. Eerst komt de buitenste lagerschaal, dan het buitenste lager, dan de vulring (Tip van Ari: deze kan je bij speling in je lagers nog een weinig opdikken met vulplaten, ben je niet meteen aan nieuwe lagers toe, scheelt weer!) vervolgens komt het binnenste lager gevolgd door de binnenste lagerkap. Dan zit er nog een L-vormige sluitring in geklemd. Deze krijg je eruit door rustig met een hamer achter op de kruiskoppeling van de drijfas te slaan. Zo tik je deze eruit, door de as er tegen te bijven duwen tijdens het hameren. Daarna kan, als de wielsatelliet recht op de as staat, de drijfas er uit getrokken worden. Deze kan je er gewoon uittrekken, het is bijna een anticlimax, na al dat gesleutel. Let op de positie van de L-vormige sluitring, de open kant van de ring is naar buiten gericht. Zo moet die dus ook weer gemonteerd worden. Ik was zo stom om er pas bij de tweede as erachter te komen dat ik de eerste fout had gemonteerd. Dat kon dus weer over. Om de as verder te demonteren is het zaaks om de schokbrekers te verwijderen. Simpel door de bovenste en onderste moeren los te halen en de schokbreker van zijn bouten af te schuiven. Ook moet je de remleiding van de as loshalen. Als je enkele dagen voor de sleutel dag begint met spuiten van kruipolie, dan valt dat wel te doen. Zorg wel voor passend gereedschap, die “-maten. Dat past tenminste. Ik ben nu de bezitter van een “-maten doppenset, wat een genot om die te hanteren. Wel weer de nodige guldens lichter.

De as ondersteunen met een krik. De stroppen waarmee de as aan de bladveren vastzit zijn van een hoogwaardig staal. De draad en de moeren kennen standaard een bepaalde weerstand, dat draait nooit lekker soepel, kost altijd kracht. Als ze erg verroest zijn, gebruik veel kruipolie en wissel af. Als je overigens zover bent, kan je ook besluiten om de voorvering (de originele zijn was slapjes en na 25 jaar te veel doorgebogen onder het gewicht van die V8) te verstevigen door het verenpakket aan te vullen met een drietal veerbladen van een achterpakket.(Tip van Peter Barten) Daarmee is je Dodge aan de voorkant weer op de originele hoogte (scheelt al gauw 7-10 cm). En je hebt meer veerweg. Je Dodge gaat er echt op vooruit als je dat doet. Je kan ook bij Off Road Center in Utrecht z.g. Add-a-Leaf kopen, doet het zelfde maar is duurder dan een setje achterveren van de sloop of clublid. (Dank je wel, Kenneth). Als de aandrijfas nog niet los is, maak die ook los. Haal de fuse van de stuurarm (die noemen ze denk ik de Pitman arm) los en je kan de as met stuurstang en al laten zakken. PoePoe. Een beste klus.(al met al 2 dagen werk, vanwege het gepuzzel en zoeken naar juist gereedschap). Zorg bij het monteren van de lagers voor voldoende vet, vul het alvast geheel, dan is het achteraf vullen met de vetspuit niet zo’n klus.

Als je de hele zaak los heb, controleer dan direct je schokbrekers en de remslangen en maak en passant je remklauwen even schoon. Omdat ik veel in het terrein rij en daarbij zo nu en dan in het water terecht kom, heb ik nu ook de ontluchting van de as, een nippeltje bovenop het differentieel, ontdaan van zijn stalen kapje en voorzien van een ontluchtingsslang. (Ook een tip van Peter Barten). Ik heb daarvoor een gasslang gebruikt (van mijn campinggazstelletje, Dat wordt uit eten, de volgende keer dat ik ga kamperen) Deze met een slangklem vastgezet en naar boven gevoerd, tot vlak onder de motorkap. Als de warme as nu het koude water raakt, dan kan de door afkoeling krimpende lucht, via de slang erin, en zuigt die dan geen water aan.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)