Een nieuwe 'gasfabriek'

Thom, 26 februari 2008

Lijn (3257 bytes)

Hij lag al een tijdje op de plank die nieuwe carburateur, maar ik wilde even een paar dingen opsparen en tegelijk doen. Tijdens de laatste motorwissel was het monteren van het intake manifold niet helemaal naar wens verlopen, en liep het blok warmer als voorgaande motoren en had de koeling wat andere problemen. Voor de koeling was de keuze een windtunnel maken of een elektrische fan plaatsen, die zit namelijk dichter tegen de radiator aan en geeft een beter luchtstroom mij het ontbreken van rijwind. 

Dus alles verzameld om in 1 keer te doen: Manifold opnieuw plaatsen, nieuwe carburateur en elektrische fan.

Waarom nieuwe carburateur? Nou, de Holley 4160 is echt geen slechte, maar gewoon minder geschikt voor in het terrein. Plus dat ie door de vorige eigenaar ietwat mishandeld was, en er her en der wat slijtage te bespeuren was. Aanpassingen voor in het terrein waren wel te verkrijgen, maar het was gewoon tijd voor een nieuwe. Na wat onderzoek uitgekomen op een Edelbrock 1825. 

Voordelen :

Dat laatste is niet per definitie een voordeel, maar de elektrische choke op de Holley werkte niet echt lekker, dus wilde ik daar zelf meer controle over hebben. 

Deel 1, koelvloeistof eruit, manifold eraf en er dan met verse pakkingen er weer op. En bij het verwijderen van alle koelslangen kwam er gelijk een oepsje bovendrijven. De slangen van de kachel zaten verkeerd om aangesloten. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom ie koelvloeistof stond te spugen tijdens de laatste APK. En misschien waarom hij warmer loopt. Jammer, misschien is de elektrische fan toch niet nodig…..

Met nieuwe pakking erop het manifold weer geplaatst. Normaal zit er bij een Chevy 350 voor en achter een rubberen pakking onder, maar die pers je eruit als je het manifold aandraait. Bij de vorige blokken geen last van gehad, bij deze wel. Ik had hier al vaker verhalen over gehoord, en de oplossing was gewoon een dikke rups vloeibare pakking neerleggen. Deel 1 afgerond.

Deel 2 was de voorbereiding op de op de elektrische fan, die achteraf misschien niet nodig is. Maar omdat die voorbereiding niets anders is als een afsluitdop op het manifold vervangen door een temperatuurschakelaar kunnen we hier geen buil aan vallen. 

Dat klaar, alle slangen er weer op en vullen dat ding. Helaas. Op verschillende aansluitpunten liep de koelvloeistof er net zo hard weer uit. Dus maar allemaal nieuwe slangen erop.

Daarna deel 3. Nieuwe carburateur. Op zich niet zo’n probleem, behalve dat van alles de aansluitingen op een andere plek zitten. En natuurlijk de handmatige choke. Dus daarvoor ook maar nieuwe slangen gekocht. En beloven jullie niet te hard te lachen? Een chokekabel van een Mini. Gaatje in het dashboard, gaatje in schutbord en die ook aangesloten. 

De eerste keer starten was een waar knalfeest. Veel te rijk, te hoog stationair, niet meer op tijd (distributie moet er ook af als het manifold er af gaat). Nadat dat was gefixed was, werd meteen duidelijk dat de Holley echt aan vervanging toe was. De uitlaat rook niet meer naar een tankstation. De daarna proefrit was ook heerlijk. Afremmen op de motor was gewoon mogelijk zonder dat de uitlaat de 2e wereldoorlog naspeelde, gas geven kan weer lineair in plaats van de verrassing hoeveel je harder je ging. Project geslaagd. 

Of we verder gaan met de elektrische fan moet ik nog even aankijken. Het heeft wel voordelen (uitzetten bij een doorwading), maar ook weer iets elektrisch dat kapot kan gaan. We kijken het even aan.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)