Kleine dingetjes

Thom, 12 augustus 2008

Lijn (3257 bytes)

Even een kleine update. Heel veel kleine dingetjes gedaan aan de Jeep. Waar beginnen we? Waar we gebleven waren! De nieuwe carburateur is in het terrein z'n geld meer dan waard! Geen geŽikel meer bij hobbelige paadjes, schuin staan en onregelmatig lopen. Ik kreeg van Wouter het "compliment" dat hij me nog nooit zo rustig heeft zien terreinrijden. Klopt, want nu kan het ook rustig! Heerlijk. In Inor was de onderste koelwaterslang lek geraakt. Bij de locale onderdelenboer een nieuwe slang gehaald in ongeveer de vorm van de oude. "Dit zou moeten passen, iets anders heb ik niet" en druk me een slang van een Lamborghini tractor in m'n vingers. Die slang was weer met de "originele" slangenklemmen vastgezet. Niet echt hoogstaande kwaliteit, dus heb ik daar maar een paar stevige voor gekocht.

Voor dat we naar Inor gingen was het erop/eraf van de hardtop altijd een gezeur. Op Amerikaanse sites had ik mooie systemen gezien om de kap aan het plafond te hangen, maar die waren aardig aan de prijs. Dus gaan we zelf wat bouwen. 3 katrollen, een stuk 10mm lijn, een paar balken en een zelfgemaakte kikker verder en we hebben een werkend systeem voor in de loods. Op het gewicht heb ik me alleen een beetje verkeken. Het systeem is sterk genoeg, maar het optillen van de bijna 60 kilo kap lukt me niet in m'n eentje. Misschien een keer op zoek naar een handmatige kabellier.

Daarna iets gebouwd dat ik al heel lang wilde hebben: een overhead console. Een steun tussen rollbar en raamframe om verschillende accessoires op te hangen, zoals 27mc en zaklamp. 2 ogen aan de rollbar gelast, een steun aan het raamframe en een oude TL balk op lengte gemaakt. Tijdens de 1e rit kwam ik er achter dat er ergens wat trilt. Toen tijdelijk opgelost met ducttape, kijken of we dat op kunnen lossen met een paar stripjes rubber. De 27mc, externe speaker en en LED looplamp gemonteerd. Dat ruimt de kabelbende van de 27mc redelijk op, en ik heb een plafondlampje ;)

Om naar Inor te reizen moest natuurlijk de kap er weer op. En toen kwam gelijk een oeps momentje. Het systeem met de balken zat de verse overhead console een beetje in de weg. Dus de modder van Inor was nog maar net van de Jeep en de vervangende haakjes voor het hardtop-storage-system waren al weer in de maak.

Het spugen van de radiator bij de vorige APK was me bijgebleven, en het rechtstreeks dumpen van de koelvloeistof zonder overlooptankje verdiende niet echt de schoonheidsprijs. Maar even een expansievaatje van een Suzuki Samurai geplaatst. Al zal deze misschien niet helemaal werken als expansievat (ligt waarschijnlijk te laag ten opzichte van de radiatordop), de radiator kan z'n overschot kwijt zonder dat het meteen op straat ligt. 

Toen was het tijd voor de APK puntjes. Voor een komende APK was ik aardig wat tijd kwijt om bumpers en kentekenplaten om te bouwen. Dit in verband met de tire-carrier en de lierbumper. In Inor een verhelderende discussie met onze APK goeroe Ronald. En hij kwam met een paar ideeŽn zodat ik niet weer een halve dag per APK kwijt was met ombouwen. Voor de voorkant zit de lierbumper voor de originele stad/knipperlichten. Dus de bumper moest er telkens af. Maar als je de stadslichten in de koplampen erbij zet, en de knipperlichten op de bumper plaatst is het weer APK waardig.

Bij de achterkant was het altijd het hekwerk om de achterlichten, en de tire-carrier die deels voor de kentekenplaat zit. Niet genoeg om hem onleesbaar te maken, net genoeg om APK keurmeester te doen fronsen. Het hekwerk mag intussen weer, maar voor de alternatieve kentekenplaatmontage moest deze toch omgebouwd worden. Of natuurlijk de kenteken verplaatsen.

Als laatste moest er "even" een nieuw voorruitje in. In de oude zat een ster waarvan ik nog steeds niet weet hoe die erin gekomen is. De andere beschadiging heb ik jaren met een sticker af kunnen dekken, maar deze was even te groot. "Dat zien ze" ;-)

 

 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)