Import van Olav's nieuwe RR

Olav, 7 oktober 2001

Lijn (3257 bytes)

In juli was ik eens aan het scharrelen op ebay.de (de duitse veilingsite) en zocht onderdelen voor mijn range rover. Vooral nieuw plaatwerk. Tussen alle zooi zag ik ineens een compleet prachtig 4-deurs exemplaar uit 1987 te koop staan voor op dat moment nog erg weinig geld (DEM 2500) hij had geen apk (tuv) en een defecte stuurpomp. In het verleden had ik al eens wat onderzoek gedaan naar wat bij het importeren kwam kijken en dat valt wel mee dus op een helder moment, en na kort contact over de mankementen deed ik een bod want die mankementjes leken erg mee te vallen dus die los ik wel op. (Stuurhuis lekte alleen daarom was de olie eruit, tevens was die meneer te druk met zijn villa, zijn jeep cherrokee en nieuwe porsche boxter cabrio daarom heeft de eigenaar hem niet ter keuring aangeboden,) De veiling liep af en ik was voor een schijntje (DEM 2600,-) een range rover rijker. (#$%^ nu heb ik wel 4 auto’s!!!)

De auto bleek goed te zijn en heeft de hele rit (500km) vanuit Kassel prima gereden. Ook heeft ie een prachtig compleet interieur. Mijn vermoeden dat het een geblindeerde Duitse grijskentekenvariant betrof bleek onjuist. Zal ik het interieur overhoop halen en hem naar grijs ombouwen of…spring eens uit de band…op geel kenteken invoeren. Maargoed wat moet in zijn algemeenheid gebeuren voor import van een buitenlandse auto?

Wat heb je voor invoer nodig ?

Allereerst moet je de auto Nederland binnen zien te krijgen. Voor dit doel krijg je geen eendagskenteken. Ik heb “creatief” tijdelijke kentekenplaten geregeld en op de auto geschroefd.Verder maar beter geen commentaar want eigenlijk moet ie gewoon op een autoambulance naar Nederland vervoerd worden.

Als je dan in Nederland bent:

De hoogte van de verschuldigde BPM aan de hand van de cataloguswaarde kun je berekenen op http://vwe.nl/import/bpm_calculator.asp Voor de BPM moet je na de RDW-keuring aangifte doen bij een aangiftepunt (zelfde loket bij de RDW in schiedam) de benodigde papieren krijg je na de keuring van de RDW. De Douane stelt dan tijdens een wandelingentje rond de auto de catalogus waarde vast (uit een boekje) en maken de berekening.

THAT’S IT!!

Als alles goed gegaan is met de keuring krijg je binnen drie weken je kenteken thuisgestuurd. Betaal je die lui van de douane echter 250,- dan krijg je het bewijs gewoon binnen 5 dagen. (bij mij was het de volgende dag al!) Dat hoeft overigens niet stiekum met een knipoog onder de tafel want ze schijnen daar een soort officiele corruptie regeling te hebben…dat heet “spoed”, en ze hebben er zelfs een speciaal stempel voor!

De hoogte van de vervolgens verschuldigde wegenbelasting kun je vaststellen op http://www.wegenbelasting.nl

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)