Een nieuwe radiateur

Thom, 24 november 2001

Lijn (3257 bytes)

radiateur01.jpg (8104 bytes)
Lekker 'droog' en warm ;-)

Zaterdag 24-11 was de sleuteldag voor de CJ7. Of ik het nou alleen moest doen of niet. Radiator was aangepast en ook bij andere projectjes was duidelijk wat er moest gebeuren. Mike had al aangeboden te komen helpen, en ook Arne zou van de partij zijn. Donderdag nog even checken wat het weer gaat doen; alles wat je niet wilt, wind en regen! Damn! Jan had een keer tussen neus en lippen laten vallen dat ik wel een keer bij hem in de zaak kon sleutelen. Dus ik tussen neus en lippen gevraagd of hij het zaterdag druk had. Nee hoor! Sleutelen? Is goed! Arne en Mike ook komen? Gezellig! Frank komt ook nog even sleutelen aan de Samurai, kunnen we effe bijkletsen. .

radiateur02.jpg (9578 bytes)
Komt toch bekend voor?

Rond het middaguur met Mike en Arne afgesproken om de Jeep naar Jan te slepen, want zonder radiator kom je niet ver. Dat was dus "Gesleept door een Opel Vectra - deel 3". En wel het laatste deel, want de trekhaak van de Vectra had er duidelijk moeite mee. De eis was dus meteen dat de Jeep op eigen kracht terug moest. Hmmm. Okay. Dan stellen we het voorste-aandrijfas-project even uit. Deze moest volgens mij ingekort worden. Mike vond later dat de lengte best okay is... Deze discussie wordt later met een breder publiek vervolgd. De achterste aandrijfas lag al bij ASI om 4cm verlengt te worden. De vorige eigenaar heeft de CJ wel verhoogd, maar niet de as verlengt. Jammer.

radiateur03.jpg (10960 bytes)
Zonder radiateur kun je er lekker makkelijk bij

Volgende project was de ventilator en radiator. Het plaatsen van de fan was niet echt een probleem. Ahem! De fan moest 5mm naar voren "geholpen" worden en de dynamo 3mm naar achter. En pas met het bemachtigen van langere boutjes met de juiste draad kon hij geplaatst worden. Mike was intussen begonnen met de handrem. EÚn van de kabels liep niet echt soepel. Halverwege het demonteren van de achterrem gaf Mike te kennen dat met het doorgaan van deze reparatie hij niet kon garanderen dat het zaakje voor zondagochtend weer in elkaar zat. Project uitgesteld. In de Jeep zit nog een oud dakraam, met de nadruk op oud. Niet mijn idee, maar het zit er. Nadeel: Na elke regenbui een natte stoel. Aan Jan gevraagd of hij hier zijn expertise op wilde botvieren. Zijn advies, goed schoonmaken. Huh.... Is dat alles? Met algen in de rubberen rand sluit niks meer waterdicht. Hmmm. Ook had ik via internet voor een prikkie een bumper/bullbar gekocht. Mijns inziens alleen even 2 steunpunten op de bumper zelf weer vastlassen en monteren die hap. Arne gevraagd of hij zijn lasapparaat mee wilde nemen. Maar natuurlijk, Murphy stikes again. De steun van de veerschommels zitten op mijn Jeep te ver naar voren om hem zonder aanpassingen te monteren. En omdat er in de hal van Autotaalglas niet geslepen of gelast mag worden (iets teveel ramen in de buurt), werd dat project ook even uitgesteld.

radiateur04.jpg (9644 bytes)
Jammer genoeg niet goed te zien, maar Arne is zeik- en zeiknat!

Het was tijd om de radiator bij te vullen. Met veel discussie waren de radiatorslangen op lengte gemaakt. Radiator gevuld, motor gestart. De nieuw geplaatste temperatuursensor deed zijn werk en gaf aan dat de motor warm, warmer, heet werd, waarna de thermostaat openging en het koelwater z'n werk kon doen. Als het tenminste niet uit de radiatorslangen lekte. Motor uit. Arne was de ongelukkige die aan de radiatordop voelde. Niet warm. Na een kleine draait aan de dop spoot het koelwater zo'n meter of vier de lucht is. Niet leuk! Arne zeiknat, auto zeiknat, TL-balken kortsluiting, iedereen en alles onder de druppels. Gelukkig was de koelvloeistof niet heet, anders konden we met z'n vijven met brandwonden naar het ziekenhuis. Er was ook werk aan de winkel met de verlichting. Die deed het niet. En wel om de volgende reden: de vorige eigenaar was waarschijnlijk bang voor kortsluiting, en heeft in zijn isolatiemania de stekker op het schutbord volgespoten met Tectyl. Met als resultaat dat ook de contacten zelf ge´soleerd waren! Na de stekker een uurtje in de wasbenzine geweekt te hebben, begonnen de voorverlichting al weer teken van leven te geven. Soms zit het tegen, deze keer zat het mee. De achterlichten was een ander verhaal. Kort samengevat: faulty wiring and burned lightbulbs. Dit project is niet afgerond, maar dat gaat in de komende week wel gebeuren. Ondanks dat niet alle projecten zijn afgerond een geslaagde dag. Subtilico kon tenminste op eigen vermogen in z'n Jeeppie terugscheuren naar huis. Mike en Arne bedankt voor de ondersteuning, Jan bedankt voor het beschikbaar stellen van de ruimte (sorry voor het koelwater 3 meter hoog tegen de muren ;-) Update: Na het vervangen van een zekering, het opnieuw aansluiten van de achteruitrijschakelaarverklikkerdingetje op de versnellingsbak en het vervangen van de gehele bedrading in het achterwerk van de Jeep zijn ook de achterlichten weer gaan werken. De rest van de projectjes moeten maar later een vervolg krijgen, eerst maar eens rijden op 9 december!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)