Teveel wiellager-speling

Mike, 5 mei 2002

Lijn (3257 bytes)

Tijdens de afgelopen DTB Technische Avond hebben we al uitgebreid te horen gekregen dat het smeren van je wiellagers een absolute MUST is indien je regelmatig het terrein in gaat. En al helemaal als je met je assen in het water of diep in de modder staat. Een setje lagers kost een hoop geld, en zodra je speling op je wiellagers krijgt, kun je ze niet stellen bij een Dodge W200.

wiellagers01.jpg (9182 bytes)
De remschijf incl. lagers netjes verwijderd.

Hmmm... Na elke offroad-trip en na het schoonspuiten van de Dodge, kroop ik altijd onder de wagen om alle smeernippels door te vetten. Alleen die wiellagers... tsja... daar heb ik nooit aan gedacht. Stom natuurlijk. Toen mijn Dodge anderhalf jaar geleden door van Dam geheel is nagelopen, zijn de schijven, remblokken, rotor en wiellagers vervangen. Nu had ik ook al van meerdere mensen gehoord dat het rijden met grote wielen (zoals de Hummers) extra belasting vormen op de wiellagers en dat ze veel sneller slijten. En dat in in combinatie met het onvoldoende doorsmeren, leverde bij mij een overmatige speling in de wiellagers. Vooral de linkerkant was bizar; als je het wiel beetpakte, kon je hem een dikke centimeter heen en weer bewegen. De rechterkant was een stuk minder, maar er zat duidelijk speling in.

wiellagers02.jpg (8738 bytes)
De wiellagers komen er met geen mogelijkheid vanaf :-(

Co Oskam, waar ik op dat moment was, wist mij te vertellen dat dit een hele nare situatie kon opleveren indien het wiellager vast zou lopen. Eenmaal thuisgekomen bevestigde Sebas dit, en het risico was te groot om ermee naar Sclayn te rijden. Daar had ik eventjes niet op geregeld! Ondertussen was het al zaterdag en begon de tijd een beetje te dringen. Snel Oskam gebeld en gevraagd of hij de benodigde lagers op voorraad had. Helaas had hij maar één setje op dat moment en de bedoeling was om ze allebei te vervangen. Wel bood hij aan om de rotor te inspecteren en de lagers erop te persen als ik e.e.a. vast zou verwijderen. Jammer genoeg zou dat voor mij niet meer lukken op zaterdag, en heb ik uiteindelijk van Dam gebeld. Die had ze wel liggen, en Thom is voor mij langsgereden om ze op te halen. Top! Sebas had mij intussen al uitgenodigd om zondag langs te komen zodat we bij hem voor de deur de wiellagers konden vervangen. Thom zou daar dan ook zijn i.v.m. het nodige werk aan zijn eigen Jeep die daar nog voor de deur stond.

wiellagers03.jpg (10952 bytes)
Zelfs heetstoken en een trekker bieden geen oplossing.

En wat voor een dag hadden we uitgekozen. Eén en al bewolkt en regen. Om 11.00 was ik bij Sebas en zijn we gelijk begonnen met het linkerwiel; de speling was daar tenslotte het ergst. Voor het losdraaien van de wielnaaf- moer heb je een grote dop nodig die wij niet in ons bezit hadden. En met een botte beitel en hamer kwam je ook niet ver. Gelukkig was het Rob ook ten ore gekomen dat wij bezig waren met mijn Dodge, en hij had wel het benodigde gereedschap. Ook de 3/8inch 12 kantige dop om de zes boutjes los te draaien van de remschijf. Dit verliep allemaal gemakkelijk en de schijf incl. lagers kwam er zo vanaf. We zijn gauw de droge garage ingedoken om de oude lagers te verwijderen en de nieuwe erin te persen. Althans, we dachten dat dat ook zo zou zijn gebeurd. Niets is echter minder waar.

De oude lagers kregen we er met geen mogelijkheid vanaf. Op de Technische Avond hadden we geleerd dat er in de spacer-ring vaak een stukje tussenuit was geslepen om zo ruimte te kunnen maken voor een poelie- of lagertrekker. Dat was dus hier duidelijk niet het geval en we kregen de trekker er dan ook niet tussen. Om de twee lagers er in één keer tussenuit te trekken was ook geen optie; daar hadden we geen goede trekker voor. Nadat we diverse gereedschappen hadden gesloopt, besloten we om het bovenste lager maar door te slijpen en daarna te kijken naar het onderste lager. Het slijpen ging wel gemakkelijk en met wat werk was het lager ervanaf. Het onderste lager zat echter minstens net zo vast, en zelfs heetstoken met twee gasbranders bood geen oplossing. Als laatste redmiddel heeft Sebas met zijn Dremel en slijpschijfje het onderste lager ook maar doorgeslepen. Eenmaal eraf bleek de oorzaak te liggen in een aantal lelijke bramen op de rotor. Mogelijk ontstaan tijdens het plaatsen van de vorige lagers en de tussenkomst van vuil tijdens het persen. Na een grondige schoonmaak en het verwijderen van de braampjes, hebben we de nieuwe lagers met de pers van Sebas erop geperst. Superhandig en eigenlijk onmisbaar zo'n ding...

wiellagers04.jpg (10533 bytes)
De 12 tons pers van Sebas leverde perfect werk.

Tot onze verbazing waren we bijna 4 uur bezig geweest met het verwijderen van de oude lagers. Met een staalborstel en remmenreiniger hebben we alle delen aan de kant van de as gereinigd en de oliekeering geinspecteerd op lekkage. Dat was allemaal in orde, en de schijf met lagers konden erop worden gezet. De wielnaafmoer bleek echter aardig beschadigd te zijn, mogelijk ook door eerder verkeerd erop draaien of vuil op het draad. Daar moest dus wel een ander voor komen, maar voorlopig moest ie er maar weer op. Eenmaal alles op z'n plek moest de boel worden voorzien van vet. We hebben een compleet nieuw patroon in de wiellager gespoten en nog zagen we geen vet aan de achterkant eruit komen. Vaag. Hoeveel gaat er dan wel niet in?

De dag was alweer om, en we besloten het wiellager van de rechterkant na de trip naar Sclayn maar te vervangen. De speling was daar niet zo erg, en zeker niet als je rekening houd met het grote wiel waar je tenslotte aan zitten te trekken en duwen. De speling zou in elk geval een afkeur van de komende APK (eind mei) opleveren, dus voor die tijd moest ie wel worden vervangen. Voorlopig is de Dodge nu met z'n nieuwe wiellagers, nieuwe Hummers, nieuwe dubbele uitlaat en gereviseerde automaat weer helemaal klaar voor de trip! Sclayn... here we come!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)