Allemachtig wat een rotzooi!

Wouter en Mike, 13 mei 2002

Lijn (3257 bytes)

Dat je na een paar daagjes spelen in de modder wel eens aardig wat uurtjes kwijt kunt zijn aan het grondig schoonmaken van je 4x4, zal niemand verbazen. Toch blijft het steeds weer een verassing, getuige de mail, compleet met foto's, die ik van Wouter kreeg :

"... Gisteren voelde ik me eindelijk lekker genoeg om ook de spuit ter hand te nemen. Omdat je me gewaarschuwd had ben ik eerst een half uurtje bezig geweest met de schroevedraaier, om de grote klonten alvast er af te steken. MY GOD. Maar goed dat we een economische eenheid vormen met Belgie. Anders had ik toch wel mooi uitvoerrechten moeten betalen over de 85 kilo klei die er af kwam..."

schoonmaken01.jpg (10112 bytes)  schoonmaken02.jpg (9198 bytes)   schoonmaken03.jpg (9981 bytes)

Gelukkig is hij niet de enige die dit telkens weer meemaakt. Aangezien ik al eerder met dit bijltje heb gehakt, neem ik altijd de dag na terugkomst van een offroad-weekend vrij om mijn Dodge schoon te maken. Meestal ligt er na een nachtje al een aardige hoop (opgedroogde) modder onder de auto, en meestal kruip ik er dan in een overall en gewapend met een flinke schroevendraaier onder. Daar probeer ik dan zoveel mogelijk van de grote klonten los te hakken en de opgedroogde modder, aarde en plant-restanten te verwijderen. Aangezien ik zelf niet over een hogedrukspuit bezit, en ik ook betwijfel of het schoonspuiten van zo'n modderige Dodge in mijn dorp wel wordt gewaardeerd, rijd ik meestal naar een wasgelegenheid in de buurt. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil en modder, spendeer ik er al gauw een 15 tot 25 EUR om de wagen weer enigzins toonbaar te maken.

schoonmaken05.jpg (9464 bytes)  schoonmaken06.jpg (10427 bytes)   schoonmaken07.jpg (9903 bytes)

Zoals je op de voorgaande foto's al kunt zien, is het bij Wouter precies hetzelfde. Hij gebruikt wel zijn hogedrukspuit (en spaart zo aardig wat kosten uit), en vangt alles netjes op in vuilniszakken. Zo zal er niemand uit zijn buurt klagen over de grote hoeveelheid zand en modder op de weg ;-) Het lijkt me ook onnodig om uit te leggen dat je, voor je het terrein verliet, je remmen reeds hebt gereinigd en zoveel mogelijk rotzooi uit je velgen hebt verwijderd. Dat rijdt in elk geval een stuk beter en is vooral beter voor het behoud van je 4x4 en de levensduur van je remdelen en lagers. Zelf nemen we ook de vetspuit ter hand en zorgen ervoor dat de kruisjes van de aandrijving en de voorwiellagers lekker worden doorgevet. Zorg dus goed voor je voertuig, zeker als ie net een flinke offroadtrip achter de wielen heeft!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)