Moervast met een grondanker

Wouter, 2 september 2002

Lijn (3257 bytes)

Voor mijn verjaardag van mijn beste vriend, Joop, een erg leuk kado gekregen. Hij is nogal handig en zegde met toe een grondanker voor me te maken. 

We hebben zelf bedacht hoe dat er uit moet zien en waar het uit zou moeten bestaan.  Een grote harp, twee strippen staal met 3 gaten er elk in. Door die drie gaten passen grote haringen (stalen pennen van een halve meter lang). Een uitstulping (vierkantje met een rond gat erin; lijkt wel op een vlaggetje) op de haringen maakt het mogelijk om ze, eenmaal in de grond geslagen, weer met de HighJack er uit te kunnen halen, na gebruik.  Eerlijkheid gebied met toe te geven dat ik nog nooit een echt (werkend) grondanker heb gezien, dus dit alles is bedacht op basis van verhalen die ik gehoord heb van andere Off-roaders. Joop heef ook nog een mooie kist er omheen gemaakt, ziet er perfect uit. 

   

Het proberen. 

Voor dat ik nu eens echt in de shit zit zonder bomen om me heen is het wel zaaks dat ik ervaring opdoe met m’n nieuwe mooie grondankertje. Zeker nu ik de lier weer operationeel heb, werd het eens tijd om het grondanker uit te proberen.

In de buurt naar een braakliggend terrein gereden. Grondanker in de grond getimmerd en keggen voor de wielen. Lieren maar…. De Dodge moet toch met die RE 12000 met zijn 6 ton trekkracht wel over die twee keggen getrokken kunnen worden. (foto) Aan de lier ligt het niet, die gaat zonder te protesteren met het, Langzaam maar Zeker, inhalen van de kabel beginnen.  Dan komt de teleurstelling, het anker wordt uit de grond getrokken en de haringen buigen om. De Dodge wordt niet over de keggen getrokken…(foto) 
Nou ja, eigen fout, niet? Nooit te beroerd om mezelf de schuld te geven. Ik heb vast die haringen niet diep genoeg en onder een juiste hellingshoek ingehamerd. Opnieuw maar.

   

Nu zeker weten de haringen schuin in tegengestelde richting in de grond getimmerd. Zo diep mogelijk.  Helaas, dit mocht ook niet baten. (foto). Met de HighJack de nog krommere haringen er uit getrokken, wat rechter getimmerd en in de kist opgeborgen. Ben nu echt bedremmeld! Dit vereist enige reflectie…….

Wat nu?? 

Gebruik ik mijn grondanker niet goed? Was de ondergrond: vrij losse zandgrond de oorzaak? Is mijn grondanker niet goed? Ik weet het even niet. Kortom: Hellup, mail wouter@chaosboyz.nl met goede raad. 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)