24V in een Dodge W200

Wouter, 2 september 2002

Lijn (3257 bytes)

24V en 12V tezamen in een W200, vragen om problemen.

Problematisch

De 24V installatie voor de lier en de dak lampen is bij de montage van de lier in het voorjaar op de volgende (ingenieuze) wijze samengesteld.  De standaard 12V 70Amp dynamo is electrisch losgekoppend. Wel heb ik (loos) deze laten meelopen, anders draait de ventilator fan en de waterpomp niet.  De 24v 100Amp levert vervolgens 28 volt, geregeld door een kast van een regulateur. De stroom gaat eerst de reeds op de + bestaande Accu in, die links voor, op de standaardplaats is gemonteerd. Daarna loopt de stroom (- uit) met een lange (dikke) kabel voor de radiator langs naar rechtsvoor, alwaar de tweede accu staat. Weer op de + in. Vervolgens is de – van deze tweede accu met het chassis verbonden. 

 

De eerste accu levert de 12 V stroom voor de gehele auto die gewoon op 12 volt draait. De tweede accu levert 24V voor de lier en de daklichten. 

Deze constructie levert het probleem op dat de eerste accu, die dus ook door de auto zelf voor 12V gebruikt wordt, niet goed geladen wordt. De tweede accu, daar in tegen, wordt overladen. Gemeten 11-12 volt op de eerst en 16-17 volt op de tweede. De eerste accu is na een dag rijden zelfs zo leeg getrokken dat er niet meer op gestart kan worden. Dit werkt dus niet. Een tijdje accu’s ruilen om rijdend te blijven is pure armoede. Ik wil toch niet weer mee maken dat ik weer bij een groot tankstation aan de A2 rondom 18:00 uur mijn motor moet uitzetten en na het tanken niet meer wegkomt. Heb je dat al eens meegemaakt? Met startkabels klaar staan en niemand wil je helpen! één blik op je Dodge en zelfs de meest vriendelijke familievaders kijken strak voor zich en hebben opeens een smoes dat hun kinderen al te laat naar bed gaan en scheuren er zenuwachtig vandoor. Idem met allochtonen die “al laat zijn voor een afspraak”. Wat is er toch met die W200, te stoer?? Loskoppelen en accu’s overzetten. 

Wat nu?

Hier dient een oplossing voor bedacht te worden. Ik heb diverse vrienden en kennissen gevraagd om hun mening te geven hoe dit op te lossen. Ik wist niet dat er zoveel verschillende “oplossingen” zouden kunnen zijn: Weerstanden werden geopperd, Elco’s ofzo. Een andere mening was: wat moest ik toch met die 24V 100A dynamo? Een Chevy K30 doet het met twee 12V dynamo’s die twee verschillende accu’s opladen, in serie leveren ze de benodigde 24V voor de startmotor van die dikke diesel. Weer iemand anders opperde de suggestie om twee aparte circuits te maken, en de 24V over de twee 12 accu’s dicht bij elkaar te zetten en niet meer voor 12V te gebruiken. 

Uiteindelijk maar voor het laatste gekozen...

De oplossing?

Nu is de configuratie aldus: De 12V dynamo is weer aangesloten en laadt de standaard 12V accu linksvoor. Die levert als vanouds de 12V voor de gehele auto. Rechtsvoor is nu ruimte gemaakt voor 2 x 12V accu (alle accus hebben een capaciteit van 72Ah) . De 24V dynamo levert de laadstroom voor deze twee accu’s. Dit moet nu soulaas bieden voor het ontlaad probleem van de eerste 12V accu. Kan ik in ieder geval weer starten.

Ik ben nog benieuw naar hoe de twee accu’s zich gaan gedragen nu ze alleen maar de 24V hoeven te leveren. Wat ik nog wel moet maken is wat uitnutting van die 24V accu’s. Alleen maar lieren is niet genoeg om die accu’s die alleen maar geladen worden goed op conditie te houden. Ik denk aan een (badkamer straal) verwarmingselement van 1 kilowatt onder mijn wagen te monteren, die tijdens het rijden wat stroom kan gebruiken. Is dit een idee of wat?

Wordt vervolgt, hopelijk nu met een succes bericht……

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)