Manifoldpakking vervangen

Ronald, januari 2003

Lijn (3257 bytes)

Vlak nadat ik de motor van mijn trouwe AquaFobia (mijn W200) had vervangen (lees hiervoor het volledige verslag elders op de site), spoot de olie toch nog ergens onder de motorkap vandaan. Na een korte inspectie leek het erop dat het kwam door een lekkende manifoldpakking. Tijd om die dus gelijk maar te vervangen. Doodzonde van mijn vorige motor; daar had ik hem net een week ervoor al vervangen omdat ik dacht daar het rookprobleem mee op te kunnen lossen. Helaas...

Koelsysteem aftappen

Ik ben begonnen met het aftappen van het koelsysteem

Tijdens het laten leeglopen van de radiateur heb ik alvast de LPG bovenmixer gedemonteerd en aan de kant gelegd.

Koelslangen verwijderen
Toen alle koelvloeitof eruit was gelopen, heb ik de koelslangen van het manifold verwijderd.

Carburateur verwijderen

Hierna heb ik de carburateur verwijderd.

Tip: let op als je de brandstof slang loshaald, hier kan nog druk op staan.

In mijn geval zijn de kleppendeksels iets groter dan normaal waardoor het manifold er niet tussendoor kan, dus ook deze heb ik los gedraaid, ik heb ze echter niet verwijderd om te voorkomen dat er vuil in terecht komt.

 

Manifold verwijderen

Na het verwijderen van het manifold heb ik een en ander afgedekt met wat papier zodat er niet al te veel vuil in kon vallen.

Met name tijdens het verwijderen van de oude pakkingresten wil er nog wel eens iets vallen wat je niet meer terug kan vinden.

Tip: Indien je de juiste volgorde voor het loshalen van de bouten niet weet (of zoals ik te lui ben om ze op te zoeken), werk dan van buiten naar binnen toe, net zoals je doet bij het loshalen van een sticker.

Pakkingresten verwijderen / ontvetten

Hierna heb ik het manifold vetvrij gemaakt en ontdaan van de oude pakking resten.

Ook het blok heb ik schoon gemaakt en ontdaan van de oude pakking.

Plaatsen nieuwe pakking (1)
Bij de nieuwe pakkingen zitten kleine (rode) dopjes waarmee je de pakkingen aan het blok ‘vast’ kan zetten zodat ze niet verschuiven als je het manifold terug wilt plaatsen.

Plaatsen nieuwe pakking (2)

Let op dat de kurk pakkingen goed op hun plaats liggen en vul de aansluiting met de gewone pakkingen op met de bijgeleverde siliconen pakking.

Doe je dit niet, dan kan je opnieuw beginnen i.v.m. olie lekkage.

Montage manifold

Het monteren van het manifold gaat in omgekeerde volgorde als het loshalen.

Er is echter een klein verschil met betrekking tot het aandraaien van de bouten; als je niet weet in welke volgorde de bouten vastgedraaid moeten worden, werk dan vanuit het midden naar buiten (zoals je een sticker op plakt.).

 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)