Edelbrockparts voor de W200

Ton, 21 februari 2003

Lijn (3257 bytes)

Na de kleine standaard dingetjes die de meeste mensen zelf toch wel aan kunnen en durven, werd het toch wel eens tijd om m’n standaard carburateur en manifold te vervangen door wat pittigers van Edelbrock. Nu kun je dan je wagen wegbrengen naar een garage maar daar word je ook niet echt vrolijk van. Aangezien je altijd op verschillende mensen kunt terugvallen is het de moeite waard en vooral leuk om het zelf te proberen.

Na het vergelijken van prijzen kwam een bedrijf in Essen, Duitsland veel goedkoper uit de bus als bedrijven in ons eigen landje. Eerst even een e-mailtje naar die mannen om te vragen of alles op voorraad was om daarna met m’n vaste bijrijder Marcel (de kale, zie tekening) erheen te rijden. Vriendelijke en behulpzame mensen in Essen en gelukkig waren ze de Engelse taal machtig, want om nu technische hulponderdelen in het Duits te moeten bestellen.... zoals een pakking voor mijn thermostaat: Thermostatgehausedichtung. Mmm..doe maar niet… Nadat de manuals goed bestudeerd zijn, worden eerst de 2 naalden van de carburateur vervangen door speciale 4WD naalden en moeten de 2 vlotters opnieuw worden afgesteld. 

De volgende dag gaat het dan gebeuren. Eerst maar eens het blok afspuiten om Maasvlakte zand e.d. te verwijderen zodat het niet erin kan vallen als mijn spruitstuk eraf is. * TIP een digitale camera is reuze handig om foto’s te maken zodat je weet waar wat gezeten heeft *. Daarna moet de koelvloeistof eruit en aangezien mijn radiator geen aftapkraantje heeft, betekent dit weer de dikke slang eraf trekken aan de onderkant v.d. radiator. Nadat ik weer een droge trui heb aangetrokken haal ik de accuklemmen los.
Toen ik het luchtfilter en gasmixer verwijderde was het even schrikken… Vanwege vroegere problemen met mijn koeling werd mijn blok niet warm genoeg, met als gevolg dat er ‘sludge’ door mijn olie zat. Deze rommel was ook in ruime mate terug te vinden in mijn luchtfilter. (snel maar weer eens de olie verversen) 

Daarna heb ik alle kabels en slangen van carburateur en manifold verwijderd. Eerst de linker klepdeksel verwijderd om er wat makkelijker bij te kunnen en dan is het een kwestie van de bevestigingsbouten uit het spruitstuk te draaien en dan moet je het spruitstuk met carburateur en al gewoon eraf kunnen halen. Niet dus…voorzichtig beginnend met kleine hulpmiddelen als een schroevendraaiertje eronder zetten tot daarna wat minder voorzichtig proberen met een steenbeitel. Wat voor een kleefpakking zou er toch onder zitten of zou de vorige eigenaar het vastgelast hebben? Je weet tenslotte maar nooit met die ChaosThom ;-) Mezelf kennende kan ik dan beter even stoppen want dan word ik te ongeduldig en wordt het slopen i.p.v. repareren. Gelukkig komt Peter (heeft er heel wat meer verstand van dan ik) en vraagt of ik alle bouten wel los heb.. wat is dat nu voor een vraag???…..tuurlijk zijn die eruit. Ahum.... helemaal achteraan bij de verdeelkap zit er nog eentje.. Daarna is het verrassend makkelijk om het spruitstuk eraf te halen.  

Alles goed schoonmaken en vloeibare pakking op de beschreven gedeeltes gedaan dan de pakkingen erop. Ook op het manifold de vloeibare pakking gespoten en erop met dat ding. Moeten die pakkingen eigenlijk wel zover uitsteken aan de rand? Ik vertrouw het niet helemaal en haal het manifold er weer vanaf. Nog een keertje Peter bellen om te vragen of ik die vloeibare pakking eraf kan halen zodat ik de gewone pakkingen weer kan gebruiken. Hij komt wel even kijken en bijspringen. Volgende keer is het toch verstandig om het eerst even droog te passen. En nogmaals gaat de manifold erop. De pakkingen zijn blijkbaar universeel want ze horen een stuk uit te steken.  Nu ik toch overal wat makkelijker bij kan is het een kleine moeite om de verbindingen op de bobine eens wat te verbeteren. De draden vallen haast uit de kleine stekkertjes. Nu de klepdeksels er toch vanaf zijn is het een eitje om de deksels maar even zwart te spuiten. Dat ziet er weer wat netter uit. 

Nu kunnen de koelslangen weer op het manifold. Dat valt dus tegen. De aansluitingen van het oude manifold zijn er absoluut niet meer vanaf te krijgen. Gaan we toch gewoon even naar de handelaar in de buurt? Die heeft ze dus niet! Gewoon even bij een loodgieter of een verwarmingsinstallatiebedrijf langsgaan is de tip die ik daar meekrijg. Na 5 zaken afgelopen te hebben en steeds een aansluiting meegenomen te hebben, mis ik nog de dikke aansluiting voor op het manifold. Nog 3 andere bedrijven afgeweest en toen had ik er echt genoeg van. Dan maar wat drastischere maatregelen nemen. Met de slijptol heb ik uit het oude manifold de aansluiting kunnen krijgen. Dan kan eindelijk de carburateur erop en de slangen kunnen aangesloten worden.  Nu nog even puzzelen hoe in godsnaam de gaskabel en de kickdown link aangesloten moeten worden want de nieuwe carburateur is veel breder dan de originele. Na veel foto’s bekeken te hebben van collega ombouwers moet er een beetje gebogen en verzet worden. Nadat ik bij de gasboer in de buurt een adapter heb gehaald zodat de gasmixer ook weer op de nieuwe carburateur past kan ook het luchtfilter er weer op. 

Mooi zo…alle aansluitingen zitten? Dan kan de koelvloeistof weer in de radiator. Tijdens het bijvullen kom ik erachter dat de radiatorslang onderaan nog los was en alles er weer net zo hard uitliep. Gauw de slang erop gezet (alweer een droge trui)en de radiator netjes afgevuld. Net toen ik de Dodge wilde starten lag er op het manifold al een behoorlijke plas koelvloeistof. Wat nu weer? Een aansluiting die ik gehaald had past toch niet helemaal goed op een koelslang. Weer de radiator afgetapt en maar weer op zoek naar een andere aansluiting. Gelukkig bij een onlangs geopende auto-onderdelenbedrijf eentje gevonden. Overigens heb ik alle koelaansluitingen in het manifold voor de zekerheid met loctite ingesmeerd voor een goede afdichting. Eindelijk kunnen de accuklemmen er weer op en kan ik eens kijken of hij wil starten. Ik probeer het eerst op benzine en hij slaat bijna gelijk aan. Dat heeft ie nog nooit gedaan. Alleen moet ik de veer even strakker maken want de gaskabel valt niet helemaal terug in stationair. 

En dan word het toch echt eens tijd voor een proefritje.. Ik besluit naar het huis van de kale te rijden en onderweg merk ik al dat de bak niet terugschakelt en de kickdown doet ook niks. Dadelijk maar even beter afstellen. Daar aangekomen zie ik de dampen al onder mijn kap vandaan komen en er ligt al een hele plas koelvloeistof onder de wagen. De slang van de waterpomp naar het manifold heeft het begeven en spuit de hele boel drijfnat. En weer gaan we op en neer om een slang te halen. De kickdown link is een ander verhaal, die is gewoon 3 cm tekort en moet vervangen worden. Met een oude beugel van een plantenbak die even aangepast moet worden is het allemaal voor elkaar en ik moet zeggen dat de Dodge een stuk vlotter optrekt. Niet dat ik nu de tegels onder de auto wegtrek maar toch….ik ben zeer tevreden…

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)