Nieuwe koppakking

Ton, 30 maart 2003

Lijn (3257 bytes)

Ongeveer anderhalve maand nadat ik mijn nieuwe manifold en carburateur erop heb gezet en nog geen maand na het erop zetten van de headers kan alles er weer vanaf. Mijn oliepeil was na een ritje gestegen en mijn koelvloeistof moest ik bijvullen. De peilstok gaf geen schone olie meer aan maar alleen een witte troep. Toen mijn nieuwe carburateur gesynchroniseerd moest worden voor een goede afstelling was het oordeel van de monteur hard: De koppakking heeft zijn langste tijd gehad…. 

Knap balen dus en de dag erop zouden we met de Chaosboyz naar Belgie gaan voor de Haspengouw rit. Na wat telefonisch overleg met Josh besloot ik gewoon te gaan en hij verzekerde mij dat zelfs ik de koppakking kon vervangen. Reserveolie en koelvloeistof in de wagen en gewoon gaan. De dag was prima verlopen en na het afspuiten van de modder is de Dodge de tuin in gereden.

Dinsdag maar weer begonnen met het eraf halen van het manifold en de klepdeksels. Dat ging zo gemakkelijk alsof ik het pas nog had gedaan ;-) De headers waren zoals verwacht een nachtmerrie…en natuurlijk moesten alle pakkingen die er ook pas op zaten weer vernieuwd worden. Na het losdraaien van de bouten konden de tuimelaars en de stoterstangen eruit gehaald worden. 

Netjes op de werkbank op precies de goede volgorde neergelegd. Eerst maar vast de eerste kop eraf halen zodat mijn trouwe bijrijder Marcel die vast kan gaan schoonmaken. (een goede bijrijder helpt ook met sleutelen) Daarna de andere kop eraf en dan bij de koppen, headers en het manifold de restanten v.d. pakkingen verwijderen. 

Met een kaarsrecht stuk ijzer nog even gekeken of de koppen nog vlak genoeg waren. Dan kan alles weer gemonteerd worden. De koppen op het voorgeschreven moment vastgezet en op de goede volgorde.

Dan eerst vastdraaien met 50 ft-lbs en daarna nog eens met 95 ft-lbs. Dan de tuimelaars en de stoterstangen op exact dezelfde plaats terugzetten als waar ze zaten. Ook maar even volgens het boekje vastgezet met de momentsleutel op 18 ft-lbs. Daarna kunnen het manifold en de klepdeksels er ook weer op gezet worden. Nu kunnen alle slangen en kabels weer aangesloten worden. Olie en koelvloeistof er weer in en starten maar. Na een snelwegrit naar Den Haag bij de Cruisebrothers nog even de bouten van het manifold nagelopen want die moesten weer aangedraaid worden. Eens kijken wat voor een verrassing we volgende keer moeten repareren ;-)

 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)