Aandrijfas doorgesleten

Mike, 18 april 2003

Lijn (3257 bytes)

Mijn Dodge is uitgerust met een LPG-installatie bestaande uit 2 LPG-tanks die onder de auto zijn gemonteerd. Tot zover niets bijzonders; dat zie je vaker. Bij mijn Dodge is echter de originele benzinetank eronderuit gehaald en daarvoor in de plaats zijn twee 60 liter tanks op een frame geplaatst. Als ik de papieren die bij de Dodge zaten mag geloven, zijn ze er zelfs door een officiele LPG-inbouwer onder gehangen. Op zich lijkt dit de ultieme plek om ze te monteren, maar er zitten helaas toch wel wat nadelen aan.

Om met het voordeel te beginnen; ze hangen prachtig uit het zicht en je hebt geen grote tank(s) in je laadbak. Die kun je dus gebruiken waar hij voor is bedoeld ;-) Nadelen zijn echter dat ik nu niet meer op benzine kan rijden (de vorige eigenaar heeft uit performance-overwegingen de halve inhoud uit de carburateur gehaald en verwijderde tevens de benzinepomp incl. leidingen). Dat kan toch best vervelend uitkomen; je kunt niet ff een jerrycan met LPG als reserve meenemen ;-) Daarnaast hangen de tanks iets lager dan de normale benzinetank, en kun je in het terrein nog wel eens met je 'buik' ofwel tank-frame op de grond terecht komen. Gelukkig heeft dit in de praktijk nog geen problemen opgeleverd. Behalve omgebogen draadeinden.

 

Helaas is er niet zo goed nagedacht over de vorm van het frame waar de LPG-tanks op zijn gemonteerd. Het frame bestaat uit L-profielen waarvan de profielen aan de kant van de aandrijfas juist de verkeerde kant opwijzen. Het gevolg laat zich al raden; de aandrijfas komt af en toe in (onzachte) aanraking met de ophanging van de tanks. Dit fenomeen had ik al eerder opgemerkt en van Dam en Co Oskam hadden mij al eerder gewaarschuwd voor de gevolgen. Optimistisch als ik was dacht ik dat het wel mee zou vallen ;-) In de praktijk viel dat dus vies tegen. Bij het offroaden kwam de Dodge wel eens onder hoeken te staan waarbij de aandrijfas langs de ophanging schuurde. Het werd echter een stuk erger sinds ik de Dodge met blokken had verhoogd (achter). Die blokken hebben geen uitsteeksels die ervoor zorgen dat de 'flex' enigzins werd beperkt als ze het ladderchassis raken. Voordeel is meer flex op je achteras. Nadeel was echter dat tijdens de laatste offroad-rit de aandrijfas extreem tegen de ophanging van de tanks aankwam. Het gevolg was dan ook dat de aandrijfas totaal onbruikbaar was geworden, zoals je op de foto's wel kunt zien. Ik zou niet graag hebben dat ie op de snelweg scheurt ;-)

Dit probleem moest dus worden verholpen. Uiteraard kun je het groots aanpakken en de tanks eronderuit halen en een andere ophanging maken, zoals op de plek van het reservewiel monteren of domweg in de laadbak. Ik haat werk, dus ging ik voor de eenvoudige en snelle oplossing; het wegslijpen van het frame en de ophanging die werkelijk in de weg zaten. Dat kwam er dus op neer dat ik n van de verticale beugels waar het frame mee aan het chassis zat moest wegslijpen en verplaatsen naar de achterkant van het frame, en dat een stuk van het L-profiel weggeslepen moest worden om ruimte te creren.

 

Van Ronald had ik ondertussen zijn gebruikte aandrijfas gekregen en die zou ik er (tijdelijk) onder zetten totdat ik voordelig aan een nieuwe as kon komen. De avond voor goede vrijdag heb ik de doorgesleten as eronderuit gehaald om vervolgens bij Ronald in zijn schuur aan de slag te gaan. We hadden een klein beetje onze bedenkingen (zeg maar gerust: angst) omdat we geruime tijd aan het frame van twee 60 liter LPG tanks moesten gaan slijpen. Stel je voor dat ie ergens lekt... Gelukkig bleek dat niet het geval, en Ronald heeft eventjes een knap staaltje slijp-werk laten zien. Na een klein uurtje was zowel de beugel als een groot deel van het L-profiel verleden tijd. Jammer genoeg hadden we geen materiaal voorhanden om de beugel aan de achterkant te monteren, aangezien de afgeslepen beugel te kort was. Daarnaast bleek een van de kruisjes van Ronald z'n vervangende as niet meer in orde (er ontbraken wat naaldlagertjes uit het kruisje), dus die hebben we er maar niet onder gezet. Omdat we toch niet ver van Co Oskam waren, hebben we de achterkant van de tanks met een spanband aan het chassis vastgemaakt (hing nog aan drie beugels) en zijn we daarheen gereden. Eenmaal ter plaatse hebben we een beugeltje gefabriceerd en gemonteerd en heb ik gelijk bij Co een splinternieuwe aandrijfas gekocht. Geeft toch wel een veilig gevoel ;-)

 

Zoals het er nu uitziet zal de aandrijfas de ophanging van de LPG-tanks niet meer kunnen raken. Uiteraard zal het echte bewijs moeten worden geleverd tijdens onze Hemelvaart-offroad vakantie... Nu eerst maar eens kijken naar mijn voorste aandrijfas; die schijnt het toch niet zo leuk te hebben gevonden dat ik er een behoorlijke afstand mee heb gereden (zonder achterste aandrijfas) en dan ook nog eens volgeladen met Hummer-banden (zie ander verhaal op deze site)...

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)