Pinion keerring vervangen

Ronald, 14 juli 2003

Lijn (3257 bytes)

Afgelopen zaterdag hoorde ik het cardan van mijn achteras behoorlijk gonzen. Ik heb toen de olie gecontroleerd en dat was maar goed ook want hij stond bijna helemaal droog. Vandaag heb ik de keerring vervangen om te voorkomen dat de as permanente schade op loopt.

Eerst heb ik de beugeltjes waarmee het kruisje vast zit verwijderd en toen de as middels een spanband opgehangen zodat deze niet in de weg zit. Daarna heb ik de Yoke-moer losgedraaid.

Na het verwijderen van de moer en de daarachter gelegen ring, kan je de yoke verwijderen, eventueel met behulp van een hamertje voorzichtig los tikken. Let op dat je er wel een olie lekbak onder hebt staan want er kan olie uitlopen. Vervolgens heb ik met een grote schroevendraaier de oude keerring eruit gewipt en de nieuwe er met een kunststofhamer in getikt.

Controleer nu de yoke op onregelmatigheden en schuur deze eventueel met fijn schuurpapier even op. Plaats de yoke terug en druk deze stevig aan, eventueel voorzichtig met een hamer wat verder tikken. Plaats nu weer de ring en de moer en draai deze stevig aan. Als de moer weer goed vast zit, kan je de aandrijfas weer monteren.

Omdat je nu toch bezig bent, smeer dan gelijk de kruisjes van de aandrijfassen nog even door. Al met al is het een klusje dat in een uur gedaan kan worden.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)