Vooras vervangen

Arne, 23 augustus 2003

Lijn (3257 bytes)

Sinds ons laatste offroad weekendje in Sclayn lekt mijn vooras. De steekas keering aan de rechterkant ligt er finaal uit en daardoor zit er bijna geen olie meer in mijn differentieel. Uiteraard is dat niet echt goed, dus daar moet wat aan gedaan worden.

Ook het lager in het differentieel waar de aandrijfas inzit heeft een hele hoop speling en is aan vervanging toe. Nou blijkt het makkelijker om de complete vooras te vervangen in plaats van de asstroppen eraf te halen, de steekassen eruit en het differentieel te demonteren. Dus bij van Dam gevraagd wat een gebruikte vooras kost.

Nou bleek dat ze daar nog een incomplete vooras hadden liggen met een 80% sper erin en omdat ik toch al de 'Berggeit' genoemd wordt door sommige teamleden dacht ik mijn Geitje nog maar wat meer grip te geven zodat ie lekker nog beter kan klimmen. Dus DOE MAAR ...

Afgesproken dat ik bij van Dam zelf het klusje mocht klaren zodat ik:

  1. hulp kon krijgen indien nodig

  2. al het goede gereedschap tot mijn beschikking had

Perfect geregeld weer :-) Dus vrijdag 23 augustus om 7:00 vertrokken uit Den Haag voor het ritje naar Elst. De brug hadden ze zelf nodig die dag dus met de heftruck het Berggeitje even optillen aan de voorkant en een paar assteunen onder het chassis, zodat ie lekker stevig stond.

 

De 'nieuwe' as met sper lag al wat langer achter op het terrein en de staalluis had, zo te zien, toch wel een beetje grip gehad op de as dus eerst even inspecteren en schoonmaken. Bleek gelukkig alleen maar wat oppervlakkige roest te zijn en binnen no-time was het een schone nieuwe as. Differentieel deksel eraf en ook het differentieel even schoonmaken en controleren. Echt een nieuwe as, geen krasje te zien in het differentieel, perfect.

Omdat het niet een complete as was moest ik wel een paar dingen overzetten. De asstroppen met vrijloopnaven, stuurdemper, stuurstang en de vetnippels moesten overgezet worden. Dus begon ik het een en ander los te halen. De wielen eraf, remklauwen los, vrijloopnaven en asstroppen los en eraf, schokdempers los, vetnippels uit de oude as en de aandrijfas loshalen. De nieuwe as op de heftruck gelegd en daar rustig weer opgebouwd. Stuurstang, demper, vetnippels erop, nieuwe olie in het differentieel, nieuwe pakking ertussen en het deksel weer gemonteerd. Begon al ergens op te lijken.

 

De nieuwe as even aan de kant gelegd en de heftruck onder de oude as geplaatst zodat ik als laatste de veerstroppen kon los halen en de oude as los kwam. Nog even het ontluchtingsslangetje van het diff overzetten en de oude as kon naar de oud ijzer bak.

Met de heftruck de nieuwe as zo gepositioneerd dat de veerstroppen er weer omheen konden en het geheel weer gemonteerd. Omdat het Geitje ook weer voor de APK moest gelijk maar even de lagers aan de voorzijde gecontroleerd. Net als vorig jaar bleek toch 1 setje lagers niet meer te voldoen en moest vervangen worden. Gelijk maar gedaan, hij lag nu toch al open. Asstroppen met de nieuwe lagers en remklauwen weer gemonteerd, wielen erop en voila het Berggeitje stond weer op zijn hoefjes ...

Al met al heeft het zelf vervangen van de as mij ongeveer 6 uur gekost met een beetje hulp en het goeie gereedschap bij van Dam valt dat best mee :-) Op naar de APK!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)