Motorblok vervangen

Ton, 8 oktober 2003

Lijn (3257 bytes)

Nu moest de omwisseling gebeuren en omdat het weer onbetrouwbaar was heb ik aan Co Oskam gevraagd of ik van zijn brug en takel gebruik mocht maken. (en zijn koffieautomaat) En dat mocht gelukkig… Nog een geluk: Ronald kon mij wel een dagje helpen.. dat is helemaal mooi..en ook nog gezellig. Woensdag 8 oktober konden we bij Co terecht en dinsdagavond heb ik met Marcel en Peter het blok achterin getakeld. De volgende morgen om 8.30 zijn we dan begonnen met het losmaken van het blok.. De radiator leeg laten lopen en daarna de fan en de radiator eruit. Alle aansluitingen losmaken. De pomp van de stuurbekrachtiger eraf, de 2 motorsteunen los, de headers er weer af (eentje tegelijk met de startmotor) en de bouten bij de automaatbak. Ook de carburateur met luchtfilter en de verdeler gaan eraf om beschadigingen te voorkomen.

Nu konden de hijsbanden eromheen en kon het blok eruit gehesen worden. Eenmaal op de grond was het nog een kwestie van dingen overzetten op het nieuwe blok. Zoals de dynamo en de motorsteunen maar ook de kleppendeksels en het Edelbrock manifold moest ook nog op het nieuwe blok. Eerst nog even in de wasmachine van Co gezet zodat alles weer een beetje toonbaar was. Ik moet zeggen dat het ook wel eens fijn is om het manifold erop te zetten als je er gemakkelijk bij kan en het blok gewoon op de grond staat. Alles verloopt voorspoedig en Ronald vraagt of ik zin heb om bij ze te blijven eten.. Hmmm. Lekker makkelijk. Als alles weer op het nieuwe blok is gezet kunnen de banden er weer omheen en kan het hijsen weer beginnen.

Ronald gaat onder de wagen staan en ik ga in de motorruimte zitten. Omdat het blok een beetje scheef in de banden hangt zijn we wat tijd kwijt met het aansluiten op de automaatbak maar dan kunnen ook de bouten in de bak gedraaid worden. Ook de motorsteunen worden vastgezet. Zodra Ronald de flexplate vast wil zetten hoor ik een aantal vloeken… De flexplate die op het nieuwe blok zit past niet op de bak. We hadden er niet aan gedacht om te kijken of er een verschil in de flexplate’s zitten.  We kunnen nu het blok weer helemaal losmaken zodat we de flexplate kunnen omwisselen.

 Daarna kan het blok er opnieuw ingehangen worden maar we hebben hierdoor teveel tijd verloren en gaan het niet meer redden in 1 dag want Co wil om half 6 ook een keer naar huis. Dus behalve mee eten bij Ronald en Hanna wordt er ook een slaapplaats voor me geregeld zodat we de volgende morgen weer verder kunnen gaan. Voordat we weggaan willen we echter toch wel de motor weer vast aan de bak hebben zitten. Dat lukt en ook de motorsteunen zitten weer vast. De startmotor gaat echter tegenzitten dus we besluiten er voor die dag er mee te stoppen. Na lekkere spaghetti en een goede nachtrust (nog bedankt) gaan we weer vroeg naar Co toe. Na de koffie beginnen we met de startmotor en daarna zetten we de headers vast. Nu is het een kwestie van alles weer aansluiten en erop zetten.

Carburateur, slangen, kabels, de fan en de radiator worden weer op hun plaats gezet. Nu begin ik toch wel wat zenuwachtiger te worden… Heb ik het blok wel goed gereviseerd? In gedachten loop ik stiekem het hele reviseren weer na.. We zijn klaar om hem te gaan starten maar omdat er een andere nokkenas inzit en het heel belangrijk is dat we het blok onmiddellijk na het starten tussen de 2000 en de 2500 toeren moeten laten draaien en dan ook nog eens min. een half uur besluiten we de Dodge van de brug te duwen en dit buiten te gaan doen. Mijn uitlaten zijn nu niet bepaald stil en in zo’n hal geeft dat een verschrikkelijk geluid.

Het starten wil echter niet lukken en na de accu leeg te hebben gestart blijkt dat de ontsteking verkeert staat. Daarna start hij een stuk gemakkelijker en het toerental wordt gelijk boven de 2000 gebracht. Na een paar minuten zien we vlammen bij het blok omhoog komen. Godver.. toch iets verkeerd gedaan met het blok?  Het blijkt een bougiekabel te zijn die tegen de header aankwam. Omdat de kabels toch niet meer zo geweldig waren is dit niet zo’n ramp. Na 10 minuten komt er iemand van een bedrijf aan de achterkant klagen dat hij door de herrie de telefoon niet meer kan horen. Na overleg besluiten we maar naar een parkeerterreintje te rijden zodat hij gewoon het half uur door kan draaien.

Na het terugrijden bij Co nog even de ontsteking afgesteld en hij is er weer klaar voor. Thuis gekomen blijkt dat hij bij stationair nog onregelmatig loopt. Dit was ook bij het oude motorblok en na het vervangen van de bobine is het al een stuk beter. Nu nog een setje nieuwe bougies halen en de bougiekabels wat beter wegwerken. Gisteren werd ik nog gebeld door de automaterialenzaak wanneer ik weer motorolie nodig had want zijn vrouw had een nieuw bankstel gezien die ze wilde kopen;-) Helaas voor hem en zijn vrouw verbruikt hij nu geen druppel olie meer…

Met heel veel dank aan: Ronald, Co Oskam en Hanna voor de spaghetti.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)