Baksteun gebroken :-(

Wouter, 22 oktober 2003

Lijn (3257 bytes)

De zondag ervoor (Valkenswaard, georganiseerd door de Dodge Trucks Benelux) is door een harde ruk van Willem Baljon mijn Dodge wel losgekomen, maar de torsie van het chassis in combinatie met het achteruitrijden is de baksteun gebroken. De baksteun van de automaat is het derde ophangpunt die de hele combinatie van motor, automaat en tussenbak vasthoudt. 

En dat is ff klote, omdat we donderdag er op zouden vertrekken naar Sclayn voor een heerlijke lang weekeinde terreinrijden. Dus donderdagochtend op straat aan de gang. Even repareren. Dacht ik...

 

Die baksteun vervangen is simpel. Toch? Het is het staartstuk van de Torqueflite 727. Gelukkig heb ik nog een complete reservebak liggen en het staartstuk, incl. de zogenaamde P-pal, is van de bak te scheiden met slechts 6 bouten. Even op de werkbank het staartstuk gedemonteerd, zodat ik wist waar ik onder de auto aan toe was. Wel even de automaatbak olie aftappen, ander wordt het een rode shower, onder die auto als je het zondermeer los maakt. 

 

Dus: in de ochtend druk geweest met verversen 727-bak olie, tapplug gemonteerd en rembanden afgesteld. Loshalen van de kilometerkabel, schakelstang in de cabine enzo. Joop zou me komen helpen, maar gaf aan dat hij lichamelijk wat moeite had met opstarten en rustig aan zou komen. Wat rugklachten die verholpen zouden moeten worden door een rustige start voorzien van de nodige Ibuproven. Toen Joop er eenmaal was, om 12:00 uur, zijn we gestart met loshalen tussenbak. Wat een loeder is dat ding toch! Een frisdrank kratje diende als steun. Vervolgens staartstuk gedemonteerd en de nieuwe er weer op. In de P-stand helaas, en dat was fout. 

Let op, iedereen die dit doet: zorg dat je het staartstuk monteert met het stangetje van de P er reeds doorheengestoken. Zorg voor dat die ruim kan bewegen. tussen R en 1.

Nadat ook de tussenbak er met veel moeite op geschoven was, en vastgezet, kwamen we er achter dat de bak niet meer uit de P-stand wilde. Tja, dat stangetje dient wel degelijk tijdens de montage er in geprutst te worden zodat die schakelbaar is. Dus die er weer af. Luie donders als we waren, eerst geprobeerd met tussenbak en al. Gedoe met kriks en breekijzers als hefbomen. Dat lukte weer niet, Tja, wat wil je, met dat loeder van die tussenbak als dood gewicht. Dus de tussenbak er ook weer af.

 

Vervolgens bij het monteren van de tussenbak de pakking er achterstevoren tussen geplakt. Foutje! Voor de derde keer weer dit tussenbak er af. Zucht! Wat een kolere werk, zo op straat liggend met kou (4 - 6 graden celcius) en wind. (dit ondanks het blauwe zeiltje, dat als windscherm diende en de straatstenen tegen het lekken van de olie beschermde. ) Affijn. Toen de hele zooie weer inelkaar zat, de aandrijfassen weer gemonteerd, alles afgevuld met verse olie, schakelpoken afstellen en proefdraaien. Het werkt. Moe maar voldaan waren we om 20:00 uur klaar. . En zelfs als bonus: een werkende P op mijn automaat. (deed het nooit). Ik was weer gelukkig.

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)