Gordelperikelen

Wouter, 13 februari 2004

Lijn (3257 bytes)

Zo ken je dat: Stapt er iemand in voor een stukje door het terrein te rijden, “wil dat ook eens meemaken”. 

Ik heb het stuur goed vast, maar op de bijrijders positie is er weinig om vast te houden, dus vraag ik altijd heel beleefd of ze hun gordel vast willen maken. De gemiddelde vent (en ook vrouw) wimpelt dat af. Vinden ze niet nodig... Fout!
Hahahaha, dan kennen ze mijn rijstijl nog niet! Zeker voor dergelijke personen doe ik er nog een schepje bovenop! Effe goed gasgeven en de Dodge laten springen, schudden, bijna laten omvallen in alle soorten van beweging.  Echt waar: mensen met bulten op de kop van de onzacht aanrakingen met het dak, blauwe ellebogen van het stoten tegen allerlei interieuronderdelen, zoals deurkrukken en andere (vrijwillig aangegane) kwetsuren. De positie waarin sommige van die niet-gordeldragende, mensen terechtkomen, een paar seconden nadat ik gestart ben, is ook wel lachwekkend. In zijn geheel voor de bank op de bodem, met de wang op de tussenbakpook, of gewoon op schoot, bij mij. Dat laatste probeer ik natuurlijk te bereiken als er weer een macho vrouwtje instapt: Vrijwillig bij mij op schoot. Mmmm, kom maar op, lekker ding! Meestal zijn ze na een korte tijd wel overtuigd van het nut van het dragen van een gordel.En wordt deze alsnog ingeklikt.

MAAR: Dan moeten ze het wel doen!

In de Dodge zitten, voor Europeanen, bijzondere gordelautomaten. Deze hebben namelijk een gewichtje onder aan hangen, aan een steeltje met een paddenstoeltje bovenop.. Als de Dodge nu heftig beweegt, zoals bij remmen of onder een ernstige hoek hangend, dan komt het gewichtje van zijn plaats, slingert bij remmen naar voren. Het paddenstoeltje bovenop, drukt dan het vergrendelmechaniek toe en zorgt voor het blokkeren van de gordel. Helemaal top. De gordel zelf is daarmee altijd goed aan te klikken en spant comfortabel (niet te hard) aan. 

Als je echter een keertje je Dodge in het water heb geparkeerd, waarbij de gordelmechanieken onder water hebben gestaan, doe je er goed aan om deze eens schoon te maken en even te smeren met wat WD-40. 

Bij mij zaten de paddenstoeltjes namelijk vastgeplakt, door vuil. Werkten mijn gordels niet terwijl dat (ook) voor de APK toch echt nodig is. De APK keurmeester maakte me opmerkzaam op dit euvel. Hij had eerst, comform de richtlijnen, staan trekken aan de gordels bij een stilstaande Dodge. Dat werkt sowieso niet. Maar ook met rijden en hard remmen, werkten ze niet. Afkeuren dus. Gelukkig wist ik van de mechaniek, dus een kleine ingreep ter plekken: schoonmaken en smeren, en ik kon de Dodge op die manier toch dezelfde dag nog door de keuring slepen. Pffff. Blij dat er een APK keuring is, want ik doe die gordel altijd om, maar controleer deze niet op die manier. En wat voor nut heeft het dragen van een gordel nu eigenlijk, als die het niet doet! 

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)