Headers monteren

Wouter, 20 april 2004

Lijn (3257 bytes)

Aanleiding

Daar staat mijn Dodge dan, vol met deuken en loshangende fenders: spatbordschermen. Typisch schadegevalletje Wouter. Te wild gereden, en vooral veel te veel overstekende bomen als ik aan het terreinrijden ben. De deuren gingen niet eens meer lekker open en dicht. Ingedeukte dorpels en cabine. Tijd voor een kleine blikschade reparatie. Niet dat het allemaal superstrak moet zijn, hoor. Dat is een beetje verloren moeite, bij mij. Maar alles vast en weer soepel gaand, da’s toch wel fijn. 

Eind januari 2004 mijn Dodge weggebracht naar mijn zwager’s boerderij, in Alphen aan den Rijn, zo’n 40 km weg uit Haarlem. Daar is ruimte en kan er in een schuur aan de Dodge gewerkt worden. Flux begonnen. Spatborden en motorkap er af, deuren er uit en plaatwerken maar. Nu groeide bij mij ook het idee, dat als ik Side Bars zou monteren, dat ik mogelijk in de toekomst wel eens wat minder zijschade zou kunnen oplopen. 

Dat is misschien een goed idee. Dat moet de toekomst nog maar uitwijzen, want ze zijn er nog niet. Ik had met dat idee wel een nieuwe uitdaging gecreëerd. Oorspronkelijk heb ik (samen met dezelfde zwager, wiens sleutelruimte ik mag gebruiken) de uitlaten buiten mijn chassisbalken laten lopen en net voor de achterwielen laten stoppen. Daarmee zitten ze een makkelijke montage van Side Bars wel behoorlijk in de weg. Dat moet anders dus.

Eerst eens uitleggen aan die zwager dat al dat harde werk voor niets is geweest, want ik ga er de slijptol in zetten. Echt blij was die niet. Hij had er heel wat uurtjes “in zitten” en vond het erg zonde dat die goede arbeid weer door een gril van mij teniet gedaan werd. Tja, daar vond ik de eerste tegenstander van het monteren van de Headers. Na enig morren is die wel overstag gegaan dus ik kon aan de gang. Dan de uitlaten gedemonteerd. Daarmee heb ik wel de ideale gelegenheid gecreëerd om dan meteen maar Headers te monteren. 

Vele goede raad van vrienden: “Doe het niet!”. “Je startmotor overlijdt van hitte. Je startmotor past er niet meer tussen”. “Headers passen überhaupt nooit! Je moet een stukje van je chassis afslijpen, dat kan toch niet goed zijn”. En meer van dat soort goedbedoelde raad, waar ik eigenlijk eens heel goed naar had moeten luisteren. Er was natuurlijk ook andere raad: “Gaaf joh, wat meer vermogen” Enne: “Wellicht gaat die nog wat beter klinken?” Besloten om het toch te doen.

De Headers bestelt en bezorgd gekregen. Grote doos met mooie nieuwe zwarte gelakte Headers. Wat me opviel is de diameter van de pijp waar de 4 pijpen in tezamen komen. Da’s ruim 7 centimeter. Wow, wat een pijpen! Daar moeten dus mijn uitlaten op aansluiten en, natuurlijk, want ik wil het nu ook meteen goed doen, zo kort mogelijk op de balanspijp.

De diverse montage instructies goed aangehoord en gelezen. Daarbij zijn de web-sites van Rienk.com en Frans Veldman ( http://utopia.ision.nl/users/veldman/frans/dutch/w200exh.htm) uitermate behulpzaam. Vooral die van Frans Veldman, die minutieus beschrijft welke narigheid hij gehad heeft bij de montage van die Headers, gelardeerd met begrijpelijke uitleg is echt de moeite van het lezen waard. Ook Chaosleden, die eerder met het bijltje gehakt hadden, (Ton en Josh) goed aangehoord. 

We gaan beginnen. Omdat het een forse klus is heb ik Joop gevraagd om samen dit klussie te klaren. Onderweg er naar toe lees ik nog even het uitgeprinte verhaal van Frans Veldman voor. Die wijsheid is ons. Wij nemen ons voor om alle lessen van Frans ter harte te nemen. Eerst maar beginnen met demonteren van alle zaken die mogelijk in de weg kunnen zitten, dus. Nu zijn de zijschermen voor plaat werkzaamheden al gedemonteerd, en dat is boffen. We kunnen daardoor overal relatief makkelijk bij. Dus gaan we fluks aan de gang met het vooraf demonteren van zaken die eraf/ en of eruit moeten :

Dit gaat voorspoedig. Weken en dagen er voor heb ik vrolijk met de kruipolie alles ingespoten waarvan ik vermoedde dat ik het los zou moeten halen. De uitlaatspruitstukken komen dan ook met verrassend groot gemak los.

 
links : de originele uitlaatspruitstukken , rechts : bougies worden schoongemaakt

We kijken elkaar aan: So Far, So good. Terwijl ik de bougie’s opkalefater, is Joop begonnen met het tappen van de M6 draad in de beruchte gaatjes onder de uitlaat gaten van het blok. 

 
links : het tappen , rechts : M6 boutjes met breukrand met slijptol ingeslepen

Ook hier gaat het voorspoedig. De M6 boutjes liggen al klaar. Ze worden rondom met de slijpschijf wat ingeslepen zodat ze, eenmaal er ingedraaid, spontaan kunnen afbreken. Lock-tite er tussen en dat zit voor eeuwig dicht. No problemo.  We maken meters! Het gaat voorspoedig. Ondanks dat we relaxed bezig zijn gaat het vlot. 

Rechts passen

We gaan de Headers passen. En ja hoor, het gaat rechts zoals verwacht. Deze past er met wat gevogel goed tussen. Alleen het verbuigen van de peilstok van de automaat kost de nodige moeite. Dat wil je doen zonder de pijp dicht te drukken. Een buigveer om er in te steken had ik even niet voorhanden. Uiteindelijk bracht een stuk pvc-5-aderige elektriciteitskabel met een diameter van een dikke centimeter uitkomst. Die er in en dan met een holle buis er overheen buigen. Pittig staal, veerkrachtig. Maar dat lukte met enig aandringen toch goed. De kabel er uitttrekken kostte nog de meeste moeite.

Links passen

Links is, ook al zoals verwacht, niet zo makkelijk. Daar is er te weinig ruimte tussen het opgekrikte blok en chassisbalk. Dus moet er een stukje uitgeflext worden. Daar zijn we een poosje mee bezig, want we willen zo weinig mogelijk afslijpen. Een paar keer passen hoort er bij. Uiteindelijk toch weer iets te ruim geflext, maar ja.


'uitgeflexd'

Goed, dat past. Dan nu tezamen met de startmotor monteren. Ik er onder met de startmotor en Joop erboven met de Header. We krijgen met geen mogelijkheid deze twee tezamen op hun juiste plaats. De derde pijp van de Header raakt de startmotor. Die twee zitten elkaar behoorlijk in de weg. Wel voor zeker anderhalve centimeter. Hoe is dit toch in godsnaam mogelijk! De spullen zijn toch echt voor deze Dodge W200 met deze 318ci V8 motor! Staat op de doos, staat op de gebruiksaanwijzing. Wat een troep is het. Daar heb ik al dat geld aan uit gegeven en dan past het niet!. G@VD#$%^&*MM(&^%#. Klaar. Nu maar weer oplossingsgericht:We proberen eerst nog een deuk in de pijp te slaan, na deze plaatselijk even heet gemaakt te hebben, maar komen al gauw tot de conclusie dat dit niet de juiste weg is. De pijp moet bekant plat geslagen worden wil het geheel passen. En da’s niet de bedoeling. 


plat slaan van de pijp

De goede raad: “Die dingen passen nooit” gonst door mijn hoofd. Wat nu? Plots schiet een gesprekje met de startmotorleverancier met door het hoofd. Tijdens de vorige startmotorruil escapades (nadat ik deze weer eens diep in de modder had begraven en die was overleden) vertelde hij me dat hij een veel sterker exemplaar had liggen, die nog eens de helft in omvang was. Die wilde hij echter niet zomaar verkopen, slecht inruilen tegen een oud exemplaar zodat hij er altijd een zou hebben. Ik had daar geen interesse in, toen. Wat moet je met zo’n duur maar klein ding. Mijn nieuwe (oude vertrouwde) startmotor deed het immers prima.  Nu moest ik toch een beroep op hem doen.Ik heb hem gebeld: Briesend riep hij dat ik die rommel (de Headers) maar de-monteren (“zeker via het internet gekocht”, bracht hij ook nog geringschattend uit.) Na enig soebatten wilde hij wel (voor heel wat euro muntjes, natuurlijk) uiteindelijk scheiden van deze super “Denso”, zonder inruil.

 
links : nieuwe startmotor boven , rechts : detail foto van type plaatje nieuwe startmotor

Hoera, er is dus een oplossing voor slecht passende Headers. De startmotor gehaald. (in Haarlem dus even 2*40 km in de avondspits, dus 3,5 uur verder) Gemonteerd. Makkie met zo veel ruimte.Nu in omgekeerde volgorde alles weer terugmonteren. Nu kwamen toch nog drie vervelende tegenvallers.

Tegenvaller 2. De 24V dynamo. Deze zat met een extra steun vanaf de motorsteun bevestiging achterop de dynamo vast. Deze steun liep nu denkbeeldig dwars door mijn eerste pijp van de linker Header heen. Daar hebben we een nieuwe steun voor gemaakt en die op een andere manier gemonteerd. Goed gekomen dus.

Tegenvaller 3.Het terugmonteren van de voorste aandrijfas. Bij het demonteren is de draad van het halve maantje beschadigd geraakt. Door het klemmen van het kruisje heb ik er een deukje ingeduwd. Dat moet nog even opnieuw getapt worden voordat ik daar weer een boutje in kan draaien. Duurde wel even een stief kwartiertje prutsen voordat ik het uberhaupt in de gaten had dat het niet aan mij lag, dat ik dat boutje er niet in kon draaien. Volgende week draaien we die er wel in, dat is: als ik een tapje ¼ kan kopen.
Komt wel goed.


rechts beschadigde draad

Tegenvallertje 4. Eigen schuld, net de rechter Header goed vastgezet en de bougie’s er in, kom ik er achter dat mijn oliefilter nog gemonteerd moet worden. En dat gaat niet, dus. Sta ik voor de keuze of weer de Header demonteren, of de steun tussen de bak en het motorblok, anders krijg ik em niet op zijn plaats. De baksteun maar, da’s de snelste manier.

Eerst eens starten. De nieuwe startmotor doet het geweldig. Wonderbaarlijk dat zo’n klein dingetje, voor dergelijke snelle starttoerentallen kan zorgen (hij loopt bijna langzamer stationair dan dat die start). En wat een heerlijk geluid, zo zonder dempers en pijpen. Klinkt nu al weer heel goed.

Nu nog het verhaal met de balanspijpen en het afmonteren van de uitlaten. Komt ook nog wel Oh, ja. Daarna kan ik eindelijk beginnen aan die Side Bars. Daar was het uiteindelijk allemaal om begonnen….

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)