De achteras weer in orde

Sebas & Christel, 8 tot en met 14 mei 2001

Lijn (3257 bytes)

Hier het vervolg van ons JEEPIE verhaal (8 mei tot en met 14 mei)

Donderdag 10 mei heeft Seeb een vrije dag genomen om de oude banden van de velgen te laten halen, de nieuwe er om te laten doen en tevens nieuwe ventielen er in te laten zetten. Bij het uitbalanceren bleek er een velg te zijn met een kleine afwijking. Geeft nix hebben wij ook! Rekening: ƒ 175,- incl. BTW

Afgelopen zaterdagochtend zijn we vroeg ons bed uitgestapt en richting Offroad Utrecht vertrokken. Helaas waren er nog meer mensen die dit gedaan hadden, dus het was weer reuze druk. Gelukkig was het heel mooi weer en hebben we lekker buiten in het zonnetje gewacht tot Kevin tussen zijn werkzaamheden door even tijd had om naar onze steekassen te kijken en te adviseren. De linker steekas (bestuurderszijde) moest in zijn geheel vervangen worden. Aan de rechterzijde konden we voldoen met alleen een nieuwe wielnaaf. Het blijkt dat in een nieuwe wielnaaf geen vertanding hoort te zitten. Je monteert eerst alles en dan zet je de as met heel veel kracht vast, zodat je als het ware een vertanding in de wielnaaf perst.

De rekening voor vandaag ruim ƒ 650,- incl. BTW :

Omstreeks 2 uur in de middag waren we weer thuis en Seeb is direct begonnen met het monteren van de steekassen. Met de linker steekas was het even pielen om uit te vinden hoe het in elkaar moest en aan deze zijde moesten ook de remmen weer teruggezet worden. De rechterkant ging daarna een stuk sneller. En even voor 18:00 uur kwam Seeb erachter dat de steekas aan de rechterkant niet ver genoeg in de as paste, het wiellager steekt namelijk een stukje uit. Omdat dit voor zijn gevoel niet goed was en we dachten dat Offroad Utrecht tot 18:00 uur open was belde we nog even naar Kevin. Die wist te vertellen dat ze al bijna een uur gesloten waren, maar best wel even naar ons verhaal wilde luisteren. En Kevin wist te vertellen dat je de steekassen aan beide zijden erin moet stoppen zodat aan beide zijden het wiellager goed zit en dan ga je pas verder met afmonteren.

Eindelijk eens een keer die service waar we zo lang naar op zoek zijn geweest. Echt toppie jongens!

’s Avonds lekker ge-BBQ-ed en tussendoor nog effe verder sleutelen. Alleen om de steekassen goed vast te kunnen draaien had Seeb dopsleutel 33 (eigenlijk een Engelse maat) nodig. Maar we konden op dat moment niemand vinden die deze dop had. Dus de nieuwe radiator dop erop gezet, bikinitopje erop gedaan (staat veel leuker, en het gaat vandaag toch niet meer regenen) en dat was het voor de zaterdag.

Zondag is Seeb maar verder gegaan met de uitlaat. De oude heeft hij afgelopen week in de avonduren er onderuit gehaald om deze te vervangen door de cheribombs. Dus net toen de nieuwe cheribombs zo goed als gemonteerd waren kwam Arjen met zijn vriendin even op visite. En gelukkig kon hij ons even helpen aan een dop 33. Gelijk maar gevraagd of hij maandag een nieuwe voor ons kan bestellen. Dus de steekas met dop 33, een staaf ijzer van 2 meter, de kilo’s van Seeb en veel geweld de as in de naaf gedraaid. Daarna wilde Seeb het cardan vullen met olie, maar de vulplug zat dicht geroest. Wonder boven wonder hadden we nog een vulplug liggen, dus de oude er uitgeboord en de nieuwe er in en de olie erbij. Daarna samen de achterremmen ontlucht, maar daar kwam allemaal vieze (rode) olie uit. Dus de olie gaan we nog een keertje vervangen.

Ja en toen het nummerbord aan de achterzijde met plakband vastgeplakt en alles nog eens goed gecontroleerd. Alleen geen remlichten, nou jammer dan! Het JEEPIE gestart…. en echt wel een gaaf geluidje! Niet zo hard als de Dodge, gelukkig, want dit is natuurlijk wel een open auto met de het uiteinde van de uitlaat net onder je oor...

Wel moet ik nog even vertellen dat het een behoorlijk hoge in- en uitstap is geworden. Dus als je dan in de stoel zit zonder vierpuntsgordels, geen deuren, je kan niet met je voeten bij de grond en het JEEPIE stuitert over de weg dan schrik je best wel effe. Ook het stuiteren vond Seeb niet helemaal zoals het hoorde. Dus is hij even naar een pompstation gereden om de bandenspanning na te meten, deze bleek 3,5 i.p.v. 2 bar/atmosfeer te zijn. Dus na het laten ontsnappen van een beetje lucht, reed het JEEPIE ‘n stukje soepeler, maar nog wel een beetje Spartaans.

Enne het lijkt wel of heel Dordrecht de website dagelijks volgt, want heel veel mensen die we onderweg tegen kwamen zwaaide of staken hun duim op! KICK! We zijn gelijk door gereden naar Seeb zijn mama, want het was moederdag. Seeb zijn moeder woont een kilometertje of 5 bij ons vandaag, maar hoe warmer de motor werd hoe harder de ploffen werden die uit de motor kwamen. Hopelijk is dit alleen een kwestie van afstellen…

Wordt vervolgd…

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)