The (n)ever ending story...

Sebas & Christel, 25 tot en met 1 juli 2001

Lijn (3257 bytes)

25 juni t/m 1 juli - The (n)ever ending story....

Dinsdag 26 juni was alles zover dat we begonnen zijn aan het monteren van de schakel- en tussenbak. Dit zat allemaal reuze mee en alles zat er zo onder. Daarna nog even de hele auto nagelopen of alles in orde was. In de avond het JEEPIE gestart en een klein proefritje gemaakt. Alles leek prima te werken, maar het terugschakelen van zijn 3 naar zijn 2 leverde wel wat lawaai op en tevens kwamen we erachter dat als we ongeveer 70 km p/u reden het JEEPIE bijna 4000 toeren maakte. Dit leek ons toch iets te veel toeren en hebben het proefritje gestaakt.

jeepie13.jpg (9537 bytes)
Hier zie je het koppelingshuis

Woensdag controleerde Seeb nog effe de olie in de schakelbak, maar hier was de olie verdwenen. Maar bij het opendraaien van de vuldop van de tussenbak kwam de olie er in volle vaart uitzetten. Daarom hebben even kontakt opgenomen met OffRoad Utrecht, maar Kevin was die dag niet aanwezig, dus maar effe verder bellen naar B & S Autoparts. Hier wist men te vertellen dat er een soms een oliekeerring tussen de schakel- en de tussenbak moet. Dus wij in de Mazda gesprongen en richting Tiel. Daar aangekomen, wist niemand met 100% zekerheid te vertellen of die oliekering er nu tussen moest of niet. Hij kostte f. 14,- dus deze maar in laten pakken. Vervolgens nog eens gesproken over het hoge toerental dat het JEEPIE maakt. Volgens Jan van B&S is het maximaal toerental van zo'n V8 hooguit 3500 toeren. Daar zaten wij met 70 km p/u al overheen. Volgens Jan kan dat komen als er vroeger hele grote banden onder het JEEPIE hebben gezeten dat ze het achter differentieel aangepast hebben, zodat de achter-as langzamer draait dan het door het moterblok wordt aangedreven. Als dat zo is kan deze aktie wel weer eens in de duizenden guldens gaan lopen... Met dat nieuws gingen we weer terug naar huis. Ik had het helemaal gehad met de JEEP. En het was op dat moment niet verstandig om nog iets tegen mij te zeggen. Gelukkig bleef Seeb nog een beetje positief en zei dat het misschien nog wel iets anders kon zijn, maar wist op dat moment nog niet wat.

jeepie14.jpg (10062 bytes)
De schakelbak met op de achtergrond de tussenbak

Thuis direct het achter differentieel opengemaakt en het aantal tanden op de pion-as en het kroontandwiel geteld en a.d.h.v. een boek omgerekend. Dat zag er goed uit. Dus wij zaten even helemaal stil op de bank vreselijk na te denken over wat het zou kunnen zijn. En bijna tegelijk zeiden we het lijkt wel of hij in zijn 2 wheel drive ook een lage gearing heeft. Waardoor je dus vreselijk veel kracht heb, 2 maal zoveel toeren, maar dus niet hard moet rijden, want dan gaat er iets kapot zoals bijvoorbeeld de bruggen van je kleppen, zoals 2 weken geleden gebeurd is. Dus we hebben weer even contact opgenomen met Jan van B&S en verteld dat het achter differentieel er prima uit ziet en of hij weet dat hij in zijn 2 wheel drive misschien wel eens in z'n laag kan blijven hangen. Hij vertelde dat er een aantal bakken gemaakt zijn met een lage gearing ook voor 2 wheel drive. Dat lijkt voorlopig even een behoorlijke opluchting. En is natuurlijk ook erg origineel. Omdat de oliekeerring nog tussen de schakel- en tussenbak gezet moest worden, moest de tussenbak er toch onderuit. Dus dat maar weer gedaan. Zonde van al het mooie spuit werk. Het zag er allemaal zo mooi uit.

Donderdag 28 juni de tussenbak open gemaakt en alles gecontroleerd. Als de schakelpook helemaal naar voren staat dan is dit 4 hoog, eentje terug is zijn 2 hoog (waar je dus normaal mee rijdt), daarna komt zijn neutraal en dan (ja echt waar) zijn 2 laag, waar we dus effe mee gereden hebben, gelukkig niet te lang en als je hem dan nog eentje terug zet dan heb je zijn 4 laag gelocked. Omdat er geen juiste knop op de tussenbak zit konden we dit dus ook aan de buitenkant niet zien. In de tussenbak is van een van de tandwielen een tandje voor de helft afgesleten, verder zag alles er goed uit.

jeepie15.jpg (9064 bytes)
Het koppelingshuis van bovenaf gezien

Vrijdag middag zijn we verder gegaan met het monteren van de oliekering tussen de schakel- en tussenbak. En vervolgens de tussenbak er weer onder. We hebben gelijk even een markering naast de pook gemaakt voor zijn 2 wheel drive hoog. En nu snel op zoek naar een juiste knop voor de tussenbak. Vervolgens het achter differentieel weer dichtgemaakt en gevuld met olie, schakel- en tussenbak gevuld met olie en van alles gecontroleerd en daarna gestart. Eerst heeft Seeb even een rondje door de straat gereden en bij terugkomst vertelde hij dat hij hem niet in zijn 3 kreeg! Dus ik keek hem met grote ogen aan, en nu? 'De snelweg op' zei Sebas met een glimlach; dan kunnen we doorschakelen naar zijn 3. Huhu! Het toerental ligt dus nu gelukkig een stuk lager. Dus spullen gepakt (geld en mobiele telefoon!) en in de JEEP gesprongen. En je geloofd het nooit, maar hij reed super! De vering wordt soepeler, geen lawaai meer uit de tussenbak, uit de uitlaat komt het geluid van een helicopter, maar is best beschaafd. We waren beide super gelukkig dat we eindelijk eens een proefritje hadden die goed ging, JOEHOE! Vanmorgen had ik helaas mijn trouwe lease Mazda in moeten leveren bij mijn vorige werkgever, dat vond ik best wel jammer, want het was zo'n heerlijk autootje. Maar nu is mijn dag weer helemaal goed, het JEEPIE is SUPER! Het was afgelopen week heerlijk weer, maar nu hoop ik dat dit ook nog even zo blijft, zodat we ook nog effe van het JEEPIE met mooi weer kunnen genieten.

Zaterdag 30 juni kwamen Arne en Mike effe gezellig bij ons langs, dus wij helemaal vol trots vertellen over ons JEEPIE, dus ook zij effe een stukkie meerijden in het JEEPIE en ze waren ook erg enthousiast. Vervolgens nog even naar Arton's Corvette House in Zwijndrecht gereden omdat zij Purple Hornies hebben liggen, dit zijn een soort cherryboms (uitlaat 'dempers') met nog een bochtje er aan. Seeb wil effe kijken of hij die er onder wil hebben i.p.v. de cherrybombs. Dus eindelijk voor het eerst met het JEEPIE het eiland van Dordrecht af. Voor het eerst de A16 op richting Zwijndrecht. Maar helaas Arton's is op zaterdag gesloten. Eenmaal thuis bleken de remmen aan de voorzijde iets aan te lopen want de wielen waren wat warm geworden. Seeb had al eerder gezien dat de remvloeistof er niet helemaal goed uitzag, dus deze gaan we morgen vervangen.

jeepie16.jpg (8754 bytes)
Voor de 2e maal het monteren van de tussenbak. Mooi geel he?

Zondag ochtend was het weer heerlijk weer en zijn we begonnen aan het doorpompen van de remvloeistof. Dit zat behoorlijk tegen. Seeb zat onder de auto om de olie op te vangen en ik in de auto op het pedaal te trappen. Zoals we al zo vaak bij ons DODGIE gedaan hadden, maar dit keer kwam de olie er niet uit. Gelukkig hadden we nog een hoofdremcylinder liggen van de DODGE die hier ook op past, dus de hoofdremcylinder vervangen door een 'mooie' legergroene. Nieuwe remvloeistof er in en doorpompen maar... Inmiddels waren we al anderhalf uur verder toen Seeb ineens zei: 'op welk pedaal zit je eigenlijk te trappen.....' 'OEPS!' Tja, het zal de warmte wel geweest zijn. Ik heb dus fijn een uur lang de op de koppeling zitten trappen i.p.v. de rem. Ja in de DODGE (automaat) is het toch wel het linker pedaal! Daar heb je helemaal geen koppelingspedaal! Goeie smoes toch! Enne ook goed voor je been spieren. En vreselijk stom natuurlijk! Toen we weer bijgekomen waren van het lachen zijn we weer vrolijk verder gegaan op het juiste pedaal. En 's avonds nog effe naar pappa Rob en mamma Yvonne in Zwijndrecht gereden om nogmaals naar hun prachtige dochter Robin te kijken. Ook Rob moest natuurlijk effe een stukkie in het JEEPIE rijden en was ook erg enthousiast over het JEEPIE.

Wordt vervolgd…

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)