Hesdin - Frankrijk

26 & 27 Augustus 2000

Lijn (3257 bytes)

Ons kamp op het 4x4 terrein in HelÚsmes. Voor 10 uur moesten we hier, helaas, weer weg zijn.

Wat een offroad weekend met de ANVT moest worden, werd in eerste instantie een fiasco. Aangekomen op het terrein in HelÚsmes - Frankrijk, bleek de burgemeester van dat dorp de vergunning ingetrokken te hebben. Hoe bedoel je Nederlandertje pesten. Omdat het al zo laat was (vrijdagavond) mochten we wel overnachten maar moesten we voor 10 uur de volgende morgen weer verdwenen zijn. Daar rij je dan dat hele stuk voor.....

We hadden 3 opties:

1) naar huis
2) een trip met een roadbook door de streek; en dan naar huis.
3) op eigen gelegenheid naar een ander terrein zo'n 150 km verderop.

Een van de bospaden in Hesdin. Zo'n 300 meter het ravijn in naar beneden. Natuurlijk ook in andere richting te doen.

Natuurlijk kozen we voor de 3e optie en vertrokken we rond 10 uur zaterdagochtend, samen met zo'n 9 andere auto's, richting Hesdin, zo'n 150 km richting de kust. Het terrein in Hesdin, circuit du ravin, is gelegen op een helling van een berg. Prima terrein met een aantal verschillende uitdagingen. Een modderbak, modderpaden, steile hellingen die na een regenbui 'gevaarlijk' kunnen zijn, bos, bospaden en zelfs een brug van boomstammen waar onze Amerikanen NET overheen konden.

Bovenaan het ravijn heeft de eigenaar van het terrein een huis en wat schuren staan. Van een van deze schuren heeft hij een douchegebouw gemaakt waar je met een muntje prima kan douchen. Verder goede toiletten, een campingveldje voor de tenten, een hogedrukspuit voor de vette Franse-klei van je wagen te spuiten, een compressor voor de banden en zelfs een bar. Je kan er quad-rijden, kleiduiven schieten en er word beneden in het ravijn ook gereden met cross-motoren op een ovale baan. Kortom een terrein waar we ons lekker konden uitleven.

Een helling die bij droog weer goed te doen was. Na een regenbui werd het al een stuk moeilijker. De bovenlaag werd spekglad.

De eigenaar is een vriendelijke fransman (voor de verandering) en spreek engels met dat bekende franse accent. Hij vertelde ons dat het inderdaad soms gevaarlijk kan zijn en dat er inmiddels al een paar keer auto's op hun kop beneden zijn aangekomen. Voorzichtig aan dus, zeker met regen.

De zaterdag was een erg mooie zonnig dag en zodoende konden we het terrein goed verkennen. Omdat de Dodge van Mike alleen maar op LPG rijd (alles wat met benzine te maken heeft is eruit gehaald) moest er zondag overdag getanked worden. Het dichtsbijzijnde tankstation met LPG was zo'n 30 minuten rijden.Na ongeveer 3 kwartier ging het regenen en veranderde het terrein van goed berijdbare hellingen in een spekgladde glijbaan. Ruim anderhalf uur later kwamen de 2 Dodges terug. Mike had onderweg een lekke band gehad en het verwisselen hiervan had wat meer tijd in beslag genomen.

Inmiddels was er een regenbui overgetrokken en waren sommige paden toch wel erg modderig geworden. Blijven opletten dus.

Gelukkig was het opgehouden met regenen en was de zon weer doorgekomen. Veel van de gevallen regen was alweer de grond ingetrokken, maar her en der op het terrein waren de putten lekker gevuld met modder. Gauw weer 'spelen' met de 4x4's.

Eigenlijk de rest van de dag lekker gespeeld in Hesdin. Achter op het terrein in het bos, het lange bospad omhoog, aantal steile hellingen en de brug van boomstammen.

Tegen 6 uur 's avonds tenten inpakken en richting Den Haag. We hadden een route uitgestippeld die langs de kust liep. Dit was een rustige weg maar achteraf een klein beetje om. Na een paar uur rijden kwamen we een Mac tegen waar we stopte om even wat te eten. Daarna door Belgie om tegen 1 uur 's nachts aan te komen in Den Haag. Gauw spullen uit de auto's en pitten. Thom moest nog anderhalf uur langer rijden om uiteindelijk tegen 3 uur 's nachts in bed te kruipen.  De volgende dag ging de wekker om half 7 en was het weekend helaas helemaal over.

Auteur : Arne

Voor de liefhebber: filmfragmenten

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)