Verhaal van een invalkok

18 december 2004

Lijn (3257 bytes)

Een daggie "blubberen" 


                                                                       


Ik moet zeggen als je beloofd om voor een hapje te zorgen, ziet een blubberdag er anders uit dan verwacht. Gezellig zonder meer, maar toch ff wat anders. Onderstaand verhaal heeft er voor gezorgd dat ik nog veel meer respect heb gekregen voor Ozzy,

Oz ik mis je ;-))

Achttien december was het eindelijk weer eens zover, CHAOZ was op pad. Tijdens de voorinschrijving waren er meer als dertig enthousiaste aanmeldingen, op de dag zelf was de opkomst toch duidelijk minder. Jammer
voor hen want ook al was het koud, het was achteraf een mooie dag.

Nadat ik samen met Ton het aanbod had gedaan om voor de middag een versnapering te verzorgen, waren de ideeŽn in het begin wat ruimer en uiteenlopend, maar uiteindelijk is het soep met een broodje geworden. Op zich simpel een soepje en een broodje voor ongeveer zeventig personen...

Na de toezegging ga je rekenen en bekijken wat je nodig hebt. Al snel kom je tot de conclusie dat je zelf geen hardware hebt om zo'n groep te bedienen. De hoeveelheid soep die je nodig hebt vereist namelijk een iets
grotere pan dan het gemiddelde wat er in de keuken aanwezig is. Dus maar een mail gemaakt of iemand ons kon helpen aan een grOte pan. En natuurlijk was onze meesterkok Ozzy hier de oplossing. Dus op een avond langs Ozzy gegaan om een pan te halen, gelijk gebruik gemaakt van de gelegenheid om de nieuwe Ozzy-junior (Noek) te bewonderen. Ozzy zit midden in een verbouwing en blijkt nog een griepje onder de leden te hebben. Hij twijfelt zelfs of hij komende zaterdag wel van de partij is...

De soep op zich was alweer een keuze erwtensoep (koud weer!), tomatensoep, kippensoep... keuze genoeg. Om zo neutraal mogelijk te zijn hebben we gekozen voor groentesoep. Dus even naar de Lidl zesentwintig blikken halen. Mis dus... Lidl verkoopt geen groentesoep, okť dan naar de Aldi. Ja hoor
zelfde laken pak... geen groentesoep. Ondertussen begon ik bijna de "P" erin te krijgen.. Wat wel ondertussen ook gelukte was bij de Lidl en Aldi waren er broodjes, toch niet voor niets gereden! Uiteindelijk nog een poging bij de Vomar (andere lokale supermarkt), gelukkig hier wel groentesoep, helaas geen huismerk, maar UNOX,.. mmh wel wat duur maar groentesoep! Uiteraard hadden we geen zin in afwas dus hebben we geheel natuur onvriendelijk weggooi bakkie's en lepels genomen.

De vrijdag voor de happening moest er nog een kookplaat gescoord worden, het was toch de bedoeling dat het warme soep zou worden. Okť, dat hield dus een ritje in naar het pompstation om te controleren of er nog voldoende gas zat in de grijze Shell propaan tank. Stel je voor, dat we halverwege opeens droog stond met twintig liter koude soep,.. De tank was vol genoeg, een meevaller.

Nu bleek de reduceerkraan op de fles alleen geschikt voor de dakbrander (daar gebruiken we de fles normaal gesproken voor). De reduceer geeft 1000 mbar af in plaats van de gewenste 30 mbar die een kookplaat wenst.

Mocht je namelijk het idee hebben de grote reduceer toch te gebruiken, werkt deze als snijbrander op je pan, dat geeft geheid een bende! Simpele oplossing,.. yep ff een nieuwe reduceer van 30 mbar kopen, die op de fles
past :-( 

Na wat reken werk kom ik aardig in de buurt van een euro voor het broodje met de soep,.. op advies van Wouter; "Niet zeiken, afronden op een euro" ben ik overstag gegaan en heb een speelse aankondiging gemaakt.

Nu was de set compleet: Pan van Ozzy
Koopplaat en gasfles van Wouter 
Reduceer van Joop
Brood bij de Aldi en Lidl
Soep/hardware bij de Vomar
Aankondiging door Joop
Vrijwilligers, Ton en Joop.

De dag zelf begon al goed, vanuit de richting Haarlem was de A4 afgesloten omdat het gladde asfalt juist dat weekend vervangen werd. Dus dat werd 60 kilometer om over Utrecht. Maar ja, gewoon wat meer tijd om bij te praten met mijn maat Wouter. Om toch op tijd te komen is de gemiddelde snelheid tijdens deze rit toch voorbij de wettelijk gestelde bovengrens opgevoerd. Ik ben in afwachting van eventuele consequenties..

Gelukkig troffen wij de colonne nog voor de maasvlakte aan en door onze snelheid hebben we de rij vlot achter ons gelaten. Moet toegeven dat het een bijzonder leuk gezicht is om zo'n colonne 'bakken' in alle uitvoeringen die je kan verzinnen. We zouden dus nog voor de stoet aankomen. Yep, dat zou zeker gelukt zijn als we de laatste afslag voor de maasvlakte niet over het hoofd gezien hadden. Via een bedrijfsterrein en (gelukkig automatisch hek) kwamen we uiteindelijk gelijktijdig op de plaats van bestemming.

Om wat warmte (en een centraalpunt) te creŽren hadden we een vuurpot met hout meegenomen. Op zich een aardig idee, alleen er moest een dakbrander aan te pas komen om het vuur aan de gang te krijgen. De wind zorgde daarna dat het hout weg smolt! 

Nog even gekeken waar we het beste de kookplaat konden neerzetten. Gezien de (koude) harde wind is het idee van de partytent gelijk geschrapt en is de keuze gevallen op achter in mijn VW bus. In totaal kost het mij toch anderhalf uur om de soep op temperatuur te krijgen. Moest nog wat improviseren, want de pollepel lag nog in Haarlem, slim he! Maar een hardhouten glaslat doen het ook.

Mijn eerste proefkonijnen waren wat Chaos leden, heb geen klachten gehad, dus zal wel goed zijn geweest... Er waren wat sceptische blikken omtrent de keuze van de soep maar door de kou verdwenen die blikken snel. In de uitdeel spits is Ton opgeschakeld, hij deed het brood en de financiŽn, ik de soep. 

Gelukkig zijn er net voldoende eters om de directe inkoop kosten af te dekken, na wat gereken heb ik 0,37 euro winst gemaakt. Op zich zal dat wel weer in het verstookte gas zitten, dus al met al een net dekkend verhaal. O, ja toch winst.. ik had nog vijf blikken soep over.. raden wat ik die avond en de avonden daarna gegeten heb.

Ook moet ik ook zeggen dat ik heerlijk warm zat achter in de VW, de gehele kookset werkte als een heerlijke verwarming. Dus als echt kantoor watje zat ik daar prinsheerlijk...

Ik ben drie keer ff het terrein in geweest en heb daar jongens en meisjes heerlijk zien spelen met blubber. De een wat rustiger dan de ander. Volgens mij was de grootste daas, Ton Steur, die was compleet losgeslagen. Die reed niet door het terrein, maar stuiterde erdoor. Mike heeft weer bewezen dat een trekhaak niet handig is in het terrein. Thom moest als bijrijder van Mike zijn arm blootstellen aan de elementen. Het sleeplint moest om de trekhaak die 70 cm diep in de bagger was begraven.. Hij was erg blij met de vuurkorf. WARMTE !!

K-tje heeft geprobeerd een rol te maken. Het feit dat de cabine wat ophangpunten mist maakte het nog spectaculairder! Josh, er is weer werk aan de winkel! Arne hield het overzicht. Rustig toerde hij over het terrein. Daarbij kwam hij zelfs even vast te zitten.. ongehoord! Sander had het 'speelgoed' (K30) van Christa meegenomen en goed vuil gemaakt. Ben benieuwd wie dat uiteindelijk schoon heeft gemaakt.. Dus overall een gezellig dagje maar ik wens de volgende kok(in) succes. 

Joop
  

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)