Techniek - Bullbars

lijn1.gif (3257 bytes)

Veel eigenaars van terreinwagens schaffen vroeger of later een bullbar, pushbar, of lierbumper aan. Wat is dat nu precies, mag het, en wat heb je eraan?

Bullbar of pushbar
Een bullbar is over het algemeen een van ronde buizen gelaste constructie, die is bedoeld om de voorkant van een auto te beschermen. We spreken van een bullbar wanneer de buizen doorlopen tot de zijkant van de auto. Een pushbar of A-bar is eenvoudiger, en lijkt nog het meest op een omgekeerde letter U. Pushbars beschermen de lampen niet, maar zijn uitsluitend bedoeld ter verfraaiing van de auto of om de bumper of radiator te beschermen bij een aanrijding.
Het staat buiten kijf dat de meeste berijders een bullbar gewoon wel stoer vinden. Immers, 90% van de terreinwagenbezitters komt niet in het terrein. Toch kan dit 4x4 artikel wel degelijk nut hebben:
Bij een terreinongeval, bijvoorbeeld tegen een boom aan glijden, wordt de kwetsbare voorkant van de auto beschermd. Dat geldt trouwens ook voor parkeerschades. Jammer alleen dat de andere partij er zo bekaaid af komt. In een aantal gevallen kan de onderkant van de auto beschermd worden. Let er in zo'n geval op dat de buizen doorlopen tot onder de auto. Als ze te ver doorlopen, kunnen ze echter blijven haken bij achteruit rijden in het terrein!
Let er ook op, dat de bullbar niet te nauw op de autovormen aansluit. Bij een aanrijding of botsing met een boom wordt de bullbar in de carrosserie gedrukt, met meer schade als gevolg dan wanneer de bullbar er niet zou zijn!
Tenslotte moet de bullbar deugdelijk bevestigd zijn, dus niet aan de bumper maar aan het (ladder)chassis. Sleep of trek nooit een andere auto aan de bullbar, daar is-ie niet voor gemaakt.

Mag het?
De laatste tijd zijn er wel eens discussies over het wel of niet mogen uitrusten met een bullbar. Volgens de tegenstanders is het een totaal zinloos accessoire dat er alleen maar opzit om stoer te doen. Bij een aanrijding met een voetganger, en vooral een kind, zal deze onnodig zwaar letsel oplopen. Veel personenauto's worden zodanig ontworpen dat zij 'zacht' zijn op plaatsen waar iemand er tegenaan zou kunnen komen. Bovendien zijn uitstekende delen verboden.
Toch zijn in Nederland bullbars en dergelijke niet verboden. In Groot-BrittanniŽ echter schijnt de publieke opinie er sterk tegen te zijn. Land Rover heeft bijvoorbeeld al 'vriendelijke' kunststof bullbars ontwikkeld. Wat wel verboden is, zijn de extra buizen die sommige Australische fabrikanten aanbieden om de voorspatborden te beschermen. Zij steken duidelijk buiten de auto uit. Wat ook niet mag zijn bumpers die roosters voor de lampen hebben. Dit zou volgens de wetgever de lichtopbrengst kunnen verminderen.

Is het nuttig?
Inderdaad kan een bullbar bij terreinschades of kleine aanrijdingen van nut zijn. Het echte nut van zo'n ding komt echter naar voren in werkelijk onherbergzame streken. Denk maar aan AustraliŽ. Fabrikanten als ARB en TJM voorzien al tientallen jaren auto's van gigantische bullbars. Ze voorkomen dat een auto na een nachtelijke aanrijding met een kangoeroe niet verder meer kan rijden. In de outback is immers geen wegenwacht! Men spreekt Down Under van Roo Bars, een afkorting van Kangaroo Bar.
De laatste jaren is meer aandacht voor het terreinrijden gekomen. Door de stevige constructie kan een ARB bumper dienen als bevestiging voor een lier. Vandaar de naam lierbumper. De schuine zijkanten verhogen bovendien de terreinvaardigheid, en modder opzij duwen gaat ook wat beter dan met de in kleur gespoten kunststof bumper die je op de meeste auto's vindt.

Materiaal
Een bullbar is van gepoedercoat staal, roestvrij staal, of aluminium. Soms wordt een kunststof opzetstuk gebruikt.
Het beste is eigenlijk roestvrij staal. Langs de lasnaden kan immers gemakkelijk roest optreden. Wanneer een gepoedercoate bullbar echter gaat roesten, is hij opnieuw te behandelen door een specialist. Het ding is daarna weer als nieuw! Aluminium is mooi en licht, maar niet erg sterk. Lierbumpers in dit materiaal zijn niet geschikt voor bevestiging van een lier, althans niet zonder (stalen) hulpstukken. Een aluminium lierbumper is daarentegen weer zo licht, dat de auto er geen hinder van ondervindt. Een stalen lierbumper plus lier voeg al snel 60 kilo aan de voorkant van de auto toe. Hierdoor zakt de voorvering in en moeten soms zwaardere veren worden gemonteerd.

Bron: dť Nederlandse Terreinautosite
Auteur: Onno Poelmeyer

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)