Techniek - Rembanden/Kickdown

lijn1.gif (3257 bytes)

Op de website van de Dodge Trucks Benelux staat een zeer interessant artikel over het afstellen van de rembanden en de kickdown van een Dodge. Het zeer duidelijke en goed gevulde artikel is geschreven door Gerhart en het origineel (en meer) kun je vinden op de DTB-website. In elk geval onze complimenten!

Rembanden afstellen
De rembanden afstellen is vrij simpel: ten eerste de "kickdown" band. Deze is van buitenaf te bereiken en zit links op de bak, net vóór de schakelhendels (een soort bout met een vierkante kop; zie eerste foto). Stellen hiervan gaat als volgt: draai de borgmoer los, dan de stelschroef eerst iets terugdraaien en daarna handvast zetten (het liefst met een niet al te grote steeksleutel). Hierna de stelschroef twee-en-een-halve (2,5) omwentelingen terugdraaien. Nu de borgmoer weer vastdraaien zonder dat de stelbout meedraait. 

Dan de "low-reverse" band: hiervoor moet eerst het carter van de bak gedemonteerd worden en dan kun je 'm als volgt afstellen: borgmoer losdraaien, stelbout even terugdraaien en hierna weer handvast zetten, nu TWEE (2) omwentelingen terugdraaien en de borgmoer weer vastzetten ZONDER dat de stelbout meedraait. Ik heb hier geschreven dat de stelbouten "handvast" gezet moeten worden, omdat het werkelijke aanhaalmoment zeer laag is (72 lbf-inch, is ongeveer 8 Nm). Om dit te kunnen bereiken, heb je een speciale momentsleutel nodig (één met een laag instelbereik). Dit afstellen dient regelmatig te gebeuren om overmatige slijtage te voorkomen.  

Als je de “low-reverse” band afstelt, kun je het beste gelijk het filter en de olie van de automaat ook vervangen; je hebt de bak nu toch open liggen.

Kickdown-linkage afstellen
Ander punt van de versnellingsbak wat we zelf gemakkelijk kunnen afstellen is de “kickdown linkage”. Dit is de verbinding tussen carburateur(gashendel) en de automaat. Dit stangenstel zorgt ervoor dat de automaat goed schakelt; als we weinig gas geven schakelt de bak heel vroeg op; hoe meer gas we geven, hoe later de bak opschakelt. 

Als alles goed staat afgesteld, moet de bak als volgt schakelen (houd rekening met afwijkingen door de bandenmaat) :

Bij stationair toerental: 

  • van 1 naar 2 bij 8-10 mijl/uur
  • van 2 naar 3 bij 11-13 mijl/uur
  • terug van 3 naar 1 bij 7-9 mijl/uur

Bij volgas:

  • van 1 naar 2 bij 23-31 mijl/uur
  • van 2 naar 3 bij 49-56 mijl/uur

Is dit niet volgens bovenstaande lijst, dan moet de "kickdown linkage" bijgesteld worden, en wel als volgt: op de gashendel van de carburateur (linkerkant) zit een stang gemonteerd met een sleufgat (eerste afbeelding); deze losmaken van de stang waarop hij zit, de veer welke hieraan zit ook losnemen.  De gashendel moet helemaal terug staan (op stationair).  Het beste kun je ook even de choke helemaal open zetten of losmaken (gemakkelijker). 

Nu bij de versnellingsbak (volg de stangetjes tot het einde) de twee bedieningshendels in de juiste positie zetten (tweede afbeelding): de onderste helemaal naar achteren en de bovenste helemaal naar voren en deze vastzetten met een touwtje, veer of een helpende hand.  Hierna weer terug naar de carburateur. Nu de stang met het sleufgat zo afstellen (in- of uitdraaien), dat de achterkant van het sleufgat net tegen de pin komt waarop hij gemonteerd hoort te zitten. Nu weer alles monteren zoals het eerst zat en even testen. 

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)