Techniek - Xenon inbouw

lijn1.gif (3257 bytes)

De Amerikaanse forums staan er vol van; de verlichting van een Jeep Grand Cherokee ZJ is niet helemaal super. Okay; wij hebben dan de Europese glazen koplampen die aanmerkelijk beter zijn dan de kunstoffen Amerikaanse, maar toch... Na een zoektocht over de voor en nadelen van diverse lampen (Osram, Philips etc.) kwam ik uiteindelijk uit op echte Xenon-verlichting..

Via Marktplaats heb ik een Pearl H4 Bi-Xenon set gekocht zodat zowel dim- als grootlicht Xenon zouden zijn. Een eitje zou je denken. Nou ja, dat viel nog een beetje tegen. Vooral omdat bij mij een stuk van de koplamphouder afbrak (eigen schuld). Nadat ik dat had gefixed had ik nog een kleine uitdaging om de 'veer' zo te positioneren dat ie de Xenon-lampen netjes vasthield. Daarna de ballasts (voor de Xenon; die werken op hoogspanning) en een relay voor dim/grootlicht bevestigen en de boel aansluiten. Al met al was ik in 2 uurtjes klaar. Met het nodige koffiedrinken en kletsen ;-)

Hierbij een paar fotootjes. Het resultaat mag er wezen; zoveel licht heb je zelden gezien. Het lijkt wel alsof je in een compleet andere auto rijdt in het donker. En het ziet er ook nog eens netjes uit. Er is geen strooilicht (was ik wel bang voor) en het verblindt zo te zien de tegenliggers niet (op afstand geprobeerd). Het geeft een geweldig luxe look. Superrrrrr!!!

Aanradertje... voor 175EUR ben je klaar ;-)

Aanschaf Xenon-verlichting
Setje H4 Bi-Xenon aanschaffen ;-) Ik heb voor Pearl gekozen bij www.xenonstore.nl ; het setje kost 175EUR. Ik heb gekozen voor 8000k (blauw/wit); de meeste auto's worden af-fabriek momenteel met 6000k geleverd (meer wit). Hoger dan 10.000k is af te raden; voor het mensen-oog lijkt er dan minder licht (dat deel van het kleurenspectrum zien wij niet). Er is ook een Pilot-versie welke iets duurder is maar buiten de langere garantie voor zover zichtbaar technisch hetzelfde.


[klik voor vergroting]

Voorbereidingen - stap 1
Accu uitbouwen ivm beweegruimte; de accu zit al in de weg als je normaal je H4 lamp wilt vervangen. Stom design.


[klik voor vergroting]

Voorbereidingen - stap 2
Rubber afsluitkapje verwijderen (moet je straks aanpassen), beugeltje los en H4 lamp eruit.


[klik voor vergroting]

Aanpassen (spat)waterdichte behuizing
Het middelste deel van het rubber kapje moet je eruit snijden; de xenon-lampen zijn wat langer dan een normale H4.Je ziet op een foto verderop hoe de Xenon-lamp er uiteindelijk een beetje uitsteekt.


[klik voor vergroting]

Xenon-lamp plaatsen (passagierszijde)
Beugeltje loshalen van de koplamp; anders past de Xenon- lamp niet. Helaas krijg je de originele metalen beugel niet meer zomaar over de lamp geklikt om hem vast te zetten. Ik heb de beugel er zelf even afgehaald (schuif je zo los) en eerst over de Xenon-lamp geschoven. Daarna de Xenon-lamp erin, beugeltje weer vastschuiven, vastklikken en als laatste de rubber manchet er weer overheen schuiven om de boel spatwaterdicht te maken. Je ziet op de foto hoe de Xenon-lamp er uiteindelijk een beetje uitsteekt; vandaar het gat in het rubberen kapje.


[klik voor vergroting]

Xenon-lamp plaatsen (bestuurderszijde)
Ditzelfde herhaal je voor de andere kant; je luchtfilter hoef je niet weg te halen; je kunt er prima bij. 


[klik voor vergroting]

Monteren ballast-resistors
Per kant heb je een ballast-kastje. Dat kun je netjes ergens vastschroeven. Aan de bestuurderszijde heb ik dat gedaan door de voorste schroef van het ruitensproeiertankje los te halen en de bevestigingsbeugel van het kastje er netjes bij te schroeven. Aan de passagierszijde heb ik hem aan een schroef van een accu-bak-beugel gemonteerd die tegen het spatbord zit. Het kastje voor de hoog/dimlicht-schakeling (met daaraan dus de plus- en minkabel) heb ik momenteel nog niet vastgeschroefd; die zit klem achter de accu. 


[klik voor vergroting]

Monteren HiBeam/LoBeam-relais
Vlakbij de accu monteer je het meegeleverde relaiskastje.


[klik voor vergroting]

Aansluiten bedrading - stap 1
Vervolgens steek je alle stekkers in elkaar; dat kan maar op één manier en alles is keurig waterdicht (mooi systeem!)


[klik voor vergroting]

Aansluiten bedrading - stap 2
Aan de kabelboom vanuit het relaiskastje zit een contra-stekker waar je de originele stekker die normaal op de H4-lamp zit, in moet steken. Deze wordt gebruikt als stuursignaal voor het inschakelen van je dim- en grootlicht. De Xenon-verlichting krijgt zijn spanning nu immers rechtstreeks via de accu i.p.v. via de auto-kabelboom (= minder spanningsverlies). Ik heb de originele stekker aan de passagiers-zijde gebruikt (dichtbij de accu); de stekker aan de bestuurders-zijde hangt los (evt. dicht-tapen tegen vocht).


[klik voor vergroting]

Aansluiten bedrading - stap 3
Het relais-kastje heeft 2 zekeringen (dubbel voor links en rechts) met 1 rode pluskabel. Sluit die aan op je accupool (+). Je hebt dan nog 2 massadraden; aan één kant heb ik hem netjes aan de accu (-) bevestigd. Aan de andere zijde (bestuurderszijde) heb ik de massakabel aan een bestaande massa-aansluiting op de binnenkant van het schutbord erbij geschroefd.


[klik voor vergroting]

Verlichting testen
Accu weer monteren en lampen testen. Ook eventjes je grootlicht testen; je hoort een klik en voila; groot licht!


[klik voor vergroting]

Afwerking en ... klaar !
Alles uitzetten en de kabels netje wegwerken. Voor de volledigheid zou je nog even langs een autogarage kunnen gaan om het lichtbeeld te laten controleren en eventueel afstellen.


[klik voor vergroting]

 Meer werk is het niet. Als bij mij dat stukje koplamphouder niet was afgebroken, was ik in een uurtje klaar geweest ;-)

En wat betreft de APK en onze vrienden van de politie; het is volledig toegestaan op onze ZJ's. Peter5.9LX heeft een aantal artikels op internet opgezocht die uitgebreid beschrijven wat wèl en niet mag (waarvoor dank!); bekijk de thread in dit forum hierover maar eens (http://www.jeepforum.nl/index.php?showtopic=6945&st=45).

Auteur: Mike

[ vorige pagina ]

lijn1.gif (3257 bytes)