Trekhaakverlaging

Roger/Mike, 3 mei 2004

Lijn (3257 bytes)

Update 02-08-2004 : We ontvingen een email van Adri Berger, constructeur en DTB-lid. In zijn mail verteld hij  precies waarom de onderstaande constructie niet geheel 'veilig' zou zijn. Hou dat dus in je achterhoofd alvorens je zelf aan het knutselen gaat. Zijn mail vind je hier...

Ok. Nu heb je je Dodge lekker verhoogd en voorzien van dikke 36inch Hummer-banden. Geweldig qua optiek en prestaties (even afgezien van het comfort van die kolere-Hummers op de openbare weg...). Dan staat je schoonvader ineens op de stoep met de vraag of je z'n 12 jaar oude caravan voor niks wil hebben omdat ie een nieuwe heeft gekocht. Geweldig! Ik kom hem snel ophalen! Dus je haalt je Dodge van stal en staat voor de stalling van de caravan. 'Effe aankoppelen' denk je dan. Krijg nou wat, de caravan ligt met z'n reet op de weg als ie is aangekoppeld! Hmmm... ff vergeten dat de Dodge nu 20cm hoger staat dan een normale Dodge op straatbanden en dus ook de 'standaard' trekhaakbal ineens 20cm hoger boven het asfalt staat. Oeps.

Die moet dus duidelijk worden verlaagd. En dan op zo'n manier dat de 'verlaging' ook kan worden verwijderd i.v.m. het terreinrijden. Dan heb je geen behoefte aan zo'n ploeg achter je Dodge ;-) Ideetjes heb ik genoeg, maar helaas ben ik niet zo handig als het om materiaal- bewerking gaat. Gelukkig bieden Sebas en Roger hun hulp aan. Ondertussen heb ik een schetsje gemaakt van wat ik nou eigenlijk wil hebben, en Roger hapt toe en zegt dit wel ff voor me in elkaar te willen knutselen.

Roger gaat dus lekker aan de slag :

Daarna is het alleen nog een kwestie van in de juiste kleur spuiten en monteren! Effe de oude trekkogel door middel van de twee bouten verwijderen en de trekhaakverlaging over de trekhaakbalk schuiven. Roger heeft hem precies pas gemaakt, dus eerst moest de oude verflaag van de trekhaakbalk worden geslepen zodat de boel perfect past. 

 

Nieuwe bouten erin en de trekkogel weer monteren op de juiste hoogte. Er zijn 2 hoogtes mogelijk zodat ik kan kiezen voor het rijden onder belading en op 35inch straatbanden, of zonder belading en bij het rijden op de 36inch Hummers. Altijd goed.

Ook nog eventjes gezorgd voor een goede elektra-doos, want de oude heeft al die tijd losgehangen onder de Dodge en is dus totaal verwoest door modder, zand, water en wat ie onderweg allemaal niet meer is tegengekomen ;-) Nieuwe draden eraan en samen met Thom een nette plaat gemaakt waarop de elektra-doos kan worden gemonteerd. Die kan dan bij de 2 bouten van de trekhaakverlaging worden gemonteerd. Netjes uit de weg.

Al met al een lekkere stevige constructie geworden waarmee ik de 1100kg zware caravan zonder problemen overal naartoe kan trekken! Voor mij geen gezeik meer met tentjes-in-de-regen-met-vochtige-luchtbedden-en-slaapzakken, maar lekker droog-met-kachel-en-wc-en-echte-matras-en-kookstel-en-stromend-water-en-en-en-en ;-) 

Hartstikke bedankt Roger en Thom!

[ vorige pagina ]

Lijn (3257 bytes)